Dĺžka ľudského života zrejme narazila na strop. Viac sa dožívať už nebudeme, tvrdí štúdia

Odkedy si ľudia uvedomujú svoju smrteľnosť, nasledovala otázka, či existuje hranica maximálneho veku, ktorý môžeme dosiahnuť.

starší človek dôchodca
Foto: Profimedia/Sementsova321/DPphoto

Najstaršia overená žijúca osoba, Jeanne Calmentová z Francúzska, sa dožila 122 rokov, avšak pravdepodobnosť, že sa takého veku dožijú aj ostatní, nie je vysoká bez transformačných medicínskych prielomov.

Téme sa venoval aj vedecký časopis Nature.

Dlhšie sa žiť nebude

Výskum publikovaný v časopise Nature Aging skúmal údaje o očakávanej dĺžke života zozbierané v rokoch 1990 až 2019 z krajín známych svojou dlhovekosťou, ako sú Austrália, Francúzsko, Taliansko a Japonsko, vrátane Spojených štátov.

Vedci zistili, že priemerná dĺžka života sa vo všetkých týchto lokalitách zvýšila, ale tempo rastu sa spomalilo, s výnimkou Hongkongu.

Údaje naznačujú, že priemerná dĺžka života sa blíži svojmu limitu. „Navrhujeme, že to, ako dlho žijeme teraz, je približne toľko, koľko budeme žiť,“ povedal S. Jay Olshansky, profesor epidemiológie a bioštatistiky na University of Illinois Chicago, ktorý štúdiu viedol.

Koniec okolo osemdesiat sedmičky

Olshansky predpovedal, že maximálna dĺžka života skončí okolo 87 rokov, pričom mnohé krajiny sa už k týmto hodnotám blížia.

Napriek výraznému zvýšeniu priemernej dĺžky života v 20. storočí vďaka inováciám, ako je sanitácia vody a antibiotiká, nová štúdia tvrdí, že výrazné predĺženie dĺžky života nie je pravdepodobné.

Olshansky tiež varoval, že aj keby sa odstránili úmrtia na bežné choroby, starnutie by stále pokračovalo. „Naše orgány a systémy sa oslabujú, čo prakticky znemožňuje žiť podstatne dlhšie,“ dodal.

Termíny zákrokov sa môžu oddialiť alebo úplne zrušiť. Od októbra zaviedla naša najväčšia poisťovňa nové limity:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok