Slovensko opäť hazarduje s ochranou prírody: Po prehratom spore s EÚ sa v Malej Fatre ťaží v biotope hlucháňa hôrneho

včera 17:21 , Aktualizované: včera 21:10

Zdá sa, že sme nepoučiteľní. Pred dvomi rokmi Slovensko prehralo súd s Európskou komisiou pre nedostatočnú ochranu hlucháňa hôrneho. A opäť si koledujeme. V Malej Fatre sa ťaží v biotope vzácneho lesného operenca.

Na prípad upozornila iniciatíva My sme les. Ťaží sa v Lúčanskej Malej Fatre v lesoch pod Minčolom.

Mimovládni ochranári upozorňujú na fakt, že ťažké mechanizmy pracujú v miestach, kde doposiaľ platil bez zásah.

“Ničíme posledný biotop hlucháňa, ktorý je v tejto časti Malej Fatry alebo jeden z posledných a tým pádom porušujeme vlastne európsku legislatívu,” uviedol ekológ z iniciatívy My sme les Ondrej Kameniar.

“Mimovládna organizácia opäť šíri hoaxy. Spracovanie kalamitnej ťažby sa uskutočnilo v lesných porastoch v 2. stupni ochrany prírody v hospodárskych lesoch. A navyše za účelom zlepšenia a zachovania biotopov hlucháňa hôrneho," uviedlo tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia.

Správa parku dôvody nevysvetlila

Správa Národného parku Malá Fatra nevysvetlila, prečo ťažbu povolila. Podľa envirorezortu ide o manažment územia prehustených smrekových monokultúr, ktoré boli už pred dvomi rokmi zaradené, ako nevhodné pre hlucháňa.

"Envirorezortu rozhodne nebude pokračovať v aktivistickej ideológii podporujúcu ničnerobenie pri spracovávaní kalamitného dreva," dodalo tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia.

Pred dvanástimi rokmi sa v plnej paráde predviedol neohrozený samec priamo v rekreačnom stredisku na Martinských holiach. Nakoniec ho odchytili ochranári a previezli na inú lokalitu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok