Vysoké ceny nájomného bývania nútia ľudí do nocľahární. Odborníci varujú pred zlyhaním sociálneho systému

Obecné či mestské byty sú stále také drahé, že ľudia, ktorí na ne nemajú peniaze, musia bývať v nocľahárňach. Tvrdia to odborníci z Amnesty International. Stovky sociálne slabších bývajú v útulkoch či v nocľahárňach, ktoré však na dlhodobejšie bývanie nespĺňajú podmienky.

Amnesty International upozorňuje na vážny problém nedostupnosti verejného nájomného bývania na Slovensku. Hovorí o dlhodobom zlyhávaní štátu a miestnych samospráv v zabezpečovaní tohto základného práva, a to aj napriek medzinárodným ľudskoprávnym záväzkom.

"Stavia sa veľmi nízky počet bytov, čo predstavuje asi sto bytov ročne. Je to dlhodobý trend ktorý mapujeme desať rokov. Bývajú tu aj deti. Rozprávali sme sa aj s rodinami, ktorých deti nikdy nebývali. Nikdy neboli v byte," uviedla odborníčka z Amnesty International Natália Šmídová.

"Zákon predstavuje výšku zábezpeky ako šesť mesačný nájom, táto suma však môže byť zásadne odlišná. Pre rodinu je obrovský rozdiel, či platí šesťmesačný nájom vo výške 250 eur a je rozdiel, keď platí šesťkrát po 50 eur," podotkla analytička Slovenského národného strediska pre ľudské práva Michaela Ujházyová.

Mnohí bývajú v nocľahárňach či útulkoch

Tí, ktorým sa ubytovanie nepodarilo vybaviť sa prakticky ocitnú na ulici a musia bývať v nocľahárňach či útulkoch. Tieto zariadenia nemôžu slúžiť na to, aby tam ľudia dlhodobo bývali.

Napriek tomu tam niektorí ľudia trávia roky. Najčastejší problém s ubytovaním majú Rómovia, viacpočetné rodiny či zdravotne znevýhodnení. 

"Dôvodom tohto stavu je aj nedostatočné mapovanie potrieb a nedostatočné strategické plánovanie výstavby týchto zariadení," dodala sociologička Silvia Porubänová.

O výstavbu bytov sa v minulosti pokúšal aj Boris Kollár. Štát plánoval nalákať investorov na zníženú päťpercentnú DPH. Po prstoch im však klepla Európska únia, ktorej sa návrh nepáčil. Premiér Robert Fico však trvá na výstavbe sociálnych bytov.

Pred viac ako dvoma rokmi parlament schválil zákon, ktorý mal vytvoriť podmienky pre výstavbu dotovaných nájomných bytov. Žiadny síce ešte nepostavili, ale Ficova vláda od začiatku tvrdí, že bude v projekte pokračovať v súlade s pravidlami Európskej únie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok