Jeden z najslávnejších objaviteľov nemal doteraz pokojný odpočinok. Až test DNA potvrdil jeho pravú totožnosť

12.10.2024 15:40

Pozostatky Krištofa Kolumba pochované v katedrále v juhošpanielskej Seville patria skutočne tomuto slávnemu moreplavcovi, oznámil tím vedcov z univerzity v Granade.

Columbus
Foto: Profimedia/imago stock&people / Robert Poorten

V sobotu večer (12. októbra) má španielska verejnoprávna televízia odvysielať dokument, v ktorom autori sľubujú odhaliť aj Kolumbov pôvod.

Španielsko v rovnaký deň oslavuje štátny sviatok, ktorým si pripomína výročie z roku 1492, keď tento moreplavec v službách španielskej monarchie "objavil Ameriku".

Dve desaťročia skúmania

Tím vedcov z granadskej univerzity po vedení Josého Antonia Lorenteho oznámil, že nové skúmanie pozostatkov pomocou pokročilých technológií vďaka porovnaniu DNA potvrdilo s "prakticky absolútnou istotou", že pozostatky patria Kolumbovi.

Lorente dodal, že sa tak potvrdil jeho skorší záver z roku 2005. Jeho tím porovnával DNA z pozostatkov v Seville a z pozostatkov Kolumbovho brata Diega a jeho syna Hernanda (používa sa tiež Fernando).

Kolumbus hrob Foto: X/Reuters Pozostatky Krištofa Kolumba uložené v sevillskej katedrále.

Lorente skúma pravosť Kolumbových pozostatkov vyše dvadsať rokov. Pred viac ako 15 rokmi skúmanie prerušil s tým, že počká na pokročilejšie technológie.

"Technológia, ktorú sme mali v roku 2003, bola dostatočná na analýzu DNA kostí starých polstoročí. Ale Kolumbov prípad je špecifický v dvoch veciach; jednak máme len veľmi malé množstvo vzoriek a tiež ich kvalita nie je dobrá, sú veľmi poškodené," vysvetlil Lorente v roku 2021, keď oznámil obnovenie skúmania Kolumbových pozostatkov spolu s kolegami v Taliansku, USA či Mexiku.

Dokument odhalí jeho pôvod

Kolumbus zomrel v španielskom meste Valladolid v roku 1506. V roku 1523 boli jeho pozostatky premiestnené na ostrov Hispaniola, na ktorom sú dnes Dominikánska republika a Haiti a kde si Kolumbus želal byť pochovaný.

Z tamojšej katedrály v Santo Domingu ale boli prevezené v roku 1793, keď ostrov získalo Francúzsko, a dostali sa do Havany. Keď v roku 1898 Španielsko vo vojne s USA o Kubu prišlo, boli Kolumbove pozostatky prevezené do španielskej Sevilly.

Pôvod Kolumba ale zostáva stále záhadou. Dvadsaťpäť možných pôvodov, osem finalistov, ale pravdivý je len jeden, uviedla televízia RTVE v upútavke na dokument nazvaný Colón ADN. Su verdadero origen (Kolumbova DNA. Jeho pravý pôvod).

Ten slovami svojho režiséra Regisa Franciska Lópeza "prepíše históriu". Ku Kolumbovi sa hlásia rôzne španielske regióny, Taliansko, Švédsko, Portugalsko či Nórsko. Najčastejšie uvádzaná teória hovorí, že sa narodil v talianskom Janove.

Upútavka k vyššie dokumentu Kolumbova DNA. Jeho skutočný pôvod:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok