Plavárne, hokejové či futbalové kluby sa môžu dostať do problémov. Samosprávy nemajú peniaze na ich fungovanie

Plavárne, hokejové a futbalové kluby čelia vážnym problémom. Samosprávy nemajú dostatok financií na zabezpečenie ich prevádzky.

Mestá a obce dostanú od vlády pomoc vo výške 50 miliónov eur. Ďalších 20 miliónov odpustí vláda samosprávnym krajom z pôžičiek, ktoré im v minulosti poskytla.

Situácia je kritická

Napriek tomu samosprávy tvrdia, že im chýbajú peniaze z minulých rokov. Hoci Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) takúto pomoc víta, tvrdí, že im pomôže iba prežiť. Situácia je totiž naďalej kritická a niektorí už avizujú prepúšťanie zamestnancov. Bez pomoci sa nezaobídu ani na budúci rok.

"Pokiaľ nebude nejakým spôsobom samospráva riešená, tak sa obávam, že ľudia budú pociťovať menšiu kvalitu služieb. Pritom najviac akcentujem a pripomínam, že najviac bude ohrozený detský šport," uviedol predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik (nezávislý).

Na tomto ihrisku sa pred pár rokmi hrala najvyššia dorastenecká liga. Dnes sem miestni chodia venčiť psov. Pre nedostatok financií v obciach a mestách už dlhodobo zanikajú športoviská takmer po celom Slovensku. 

"Keď sa na to pozriem ako futbalový funkcionár, tak v Bratislave je to jedna katastrofa nemajú kde hrať ÚTMky ako Karlová ves a Inter tá situácia je veľmi vážna," povedal poslanec Dunajskej Lužnej a prezident OFK Juraj Jánošík (nezávislý).

Škrty sa dotknú mládeže

Škrty sa podľa miest a obcí najviac dotknú športujúcej mládeže. Rezort športu prichádza s fondom na podporu športu. Ten môže mestám a obciam pomôcť s výstavbou či rekonštrukciou športovísk. Samosprávy však budú musieť spĺňať určité podmienky.

Podpora nie je výrazná

"Tá podpora, keď zoberiem do úvahy to, že sme národné tréningové centrum, nie je veľmi výrazná a mohla by byť určite lepšia. V Dunajskej Lužnej je na škole takmer 1000 detí a majú športovú halu obrazne povedané 2x2 metre a deti nemajú kde cvičiť," dodal poslanec Dunajkej Lužnej.

"Fond veľmi prihliada na to, ako bude fungovať financovanie a prevádzka do budúcna. Pevne veríme, že sa prihlásia len tie samosprávy alebo len tie subjekty, ktoré budú vedieť zabezpečiť celú prevádzku samostatne," dodal minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nom. SNS).

V preklade to znamená, že štát postaví nové štadióny, no ich fungovanie ostáva v rukách samosprávy.  

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok