Biden reaguje na útoky na OSN. Izraelu odkazuje, aby prestal strieľať na mierové jednotky

dnes 08:03

USA vyzývajú Izrael, aby prestal strieľať na jednotky misie OSN v Libanone. Vyhlásil to americký prezident Joe Biden. O stanovisku USA v sobotu informovala BBC.

Joe Biden povedal, že po dvoch incidentoch v priebehu 48 hodín „absolútne a rozhodne“ vyzýva Izrael, aby počas konfliktu s libanonským militantným hnutím Hizballáh prestal strieľať na mierové jednotky OSN. Izraelská armáda v piatok uviedla, že jej vojaci sú zodpovední za incident, pri ktorom jednotky UNIFIL v Naqoure na juhu Libanonu zranili dvoch srílanských vojakov.

Izraelská paľba na OSN

O piatkovej izraelskej paľbe na stanovište informoval agentúru Reuters zdroj z OSN. Izraelskí vojaci operujúci v okolí základne Naqoura identifikovali hrozbu a spustili paľbu, uviedla izraelská armáda a dodala, že incident bude vyšetrený „na najvyššej úrovni“.

Vo štvrtok boli zranení dvaja indonézski vojaci UNIFIL, keď spadli z pozorovateľskej veže po tom, ako na ňu strieľal izraelský tank.

Lídri Francúzska, Talianska a Španielska vydali v piatok spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili izraelské akcie s tým, že sú neospravedlniteľné a mali by sa okamžite skončiť, informovali agentúry AFP a Reuters.

Pozrite si archívnu reportáž z 11. októbra 2024 o tom, ako útoky na Libanon prišli bez varovania.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok