Presmerovanie dopravy z Trenčína spôsobuje problémy. Kamióny demolujú infraštruktúru na Považí

12.10.2024 05:45

Kamióny v Ilave demolujú zábradlie. Kruhový objazd v centre mesta je príliš úzky. Kolízne situácie sa objavili po tom, čo presmerovali dopravu z Trenčína cez Ilavu. Zväčšenie kruhovej križovatky však nepripadá do úvahy.

Premávka v Ilave za posledný rok poriadne zhustla. Len za hodinu prešlo okolo nás kruhovým objazdom asi päťdesiat kamiónov. Na takýto nápor nákladnej dopravy križovatka nie je stavaná. 

„Už trikrát počas tohto roka bolo strhnuté zábradlie, našťastie došlo len k materiálnym škodám,“ povedal primátor mesta Ilava Viktor Wiedermann.

Problém sa objavil, keď začalo Ilavou jazdiť viacej áut. Obchádzajú rekonštruovaný úsek pri Trenčíne, inú alternatívu nemajú. 

Opravovať zábradlie už nemá cenu. Mesto namiesto nich postavilo výstražné pätníky. Aj stĺpiky našli už viackrát zhodené. Radnica sa snaží nájsť riešenie. Na nebezpečný úsek dali výstražnú značku. Znížili aj rýchlosť na 30 km za hodinu.  

„Oddelenie dopravného inšpektorátu navrhlo úpravu ostrovčeka a odstránenie dopravného značenia, ktoré je v ňom umiestnené, aby v prípade potreby mohli cez ostrovček prechádzať aj nákladné autá,“ hovorí hovorkyňa KRPZ Trenčín Petra Klenková.

Rozšíriť kruhový objazd nemožno

„Z toho dlhodobejšieho hľadiska pripravujeme projekt, ktorý by ten chodník posunul aspoň o pol metra ďalej, tým pádom by sa ten priestor vjazdu na kruhový objazd zväčšil a tí vodiči by mali väčší priestor na manévrovanie,“ dodal primátor Ilavy.

Väčšie stavebné zásahy sú v rukách správcu cesty. Tým je Trenčiansky samosprávny kraj. 

Rozšíriť kruhový objazd však v tomto čase nemožno. Náhradná obchádzková trasa nie je a premávka sa zastaviť nedá. Pôvodne mali kamióny prechádzať Ilavou len pol roka. Pre búranie mostov na uzavretom úseku v Trenčíne budú jazdiť cez mesto ešte ďalšie dva roky. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok