Nemecký neonacista zahynul pri výstupe na "Hitlerovu horu". Smeroval na stretnutie členov extrémnej pravice

Vodca bavorskej neonacistickej scény tragicky zahynul počas výstupu na horu Untersberg po tom, ako sa zrútil zo 60-metrového útesu pod alpskou vyhliadkou na nemecko-rakúskej hranici.

vrtuľník
Foto: TASR/AP (ilu)

Tragický incident sa odohral koncom septembra, keď sa vrcholový predstaviteľ pravicovo-extrémistickej strany "Tretia cesta" pošmykol na vyčnievajúcom koreni stromu a spadol do rokliny ležiacej 200 metrov pod turistickým chodníkom.

Trojica členov extrémnej pravice smerovala na medzinárodné stretnutie sympatizantov neonacizmu, uviedol okresný spolok Červeného kríža.

Na mieste nešťastia zasahoval vrtuľník s tromi horskými záchranármi a dvomi policajnými horskými vodcami. Podľa portálu novinky.cz bol 37-ročný muž na mieste mŕtvy. Dvoch sprevádzajúcich turistov záchranársky vrtuľník transportoval naspäť do údolia.

Obľúbené miesto ríšskeho kancelára

Pohorie Untersberg má pre stúpencov neonacistických skupín symbolický význam. Na horskom hrebeni Obersalzberg si nacistický vodca Adolf Hitler nechal postaviť sídlo hlavného štábu Berghof a na neďalekom svahu súkromnú rezidenciu Kehlsteinhaus, tzv. Orlie hniezdo.

Vysokohorské sídlo nad alpskou dedinou Berchtesgaden bolo po Berlíne druhým najvýznamnejším mocenským centrom nacistov.

V 90. rokoch 20. storočia sa Hitlerova rezidencia prebudovala na dokumentačné centrum. Túto pamiatku však okrem turistov pravidelne navštevujú aj prívrženci neonacizmu, ktorí rozhľadňu zneužívajú na organizáciu politických podujatí.

Pozrite si archívnu reportáž o oslavách zjednotenia Nemecka z 3. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok