Misia OSN čelí už druhému incidentu. Údajný izraelský útok zranil vojakov na juhu Libanonu

11.10.2024 11:32 , Aktualizované: 11.10.2024 18:09

Misia OSN na juhu Libanonu UNIFIL bola znovu pod izraelskou paľbou. Uviedli to agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie libanonského ministerstva zahraničia a nemenovaného zdroja z OSN.

Pri incidente utrpeli zranenia dvaja vojaci zo Srí Lanky. Izraelská armáda oznámila, že jednotkám dala vopred pokyn ukryť sa a že incident preveruje.

Misia UNIFIL informovala tiež o druhom incidente. Podľa Francúzska sú útoky proti jednotkám OSN porušením medzinárodného práva, Washington sa k veci priamo nevyjadril.

Tankový útok zranil dvoch vojakov UNIFIL

O štvrtkovej izraelskej streľbe na stanovišti jednotiek UNIFIL v Nákure na juhu Libanonu informoval agentúru Reuters zdroj z OSN. Podľa neho boli zranení dvaja vojaci.

Agentúra AFP cituje vyjadrenie libanonského ministerstva zahraničia, ktoré odsúdilo nový izraelský útok na stanovište UNIFIL, kde slúžia vojaci zo Srí Lanky.

Podľa ministerstva na pozíciu strieľal izraelský tank. Vo vyhlásení UNIFIL sa bez podrobností uvádza, že v blízkosti pozorovacej veže došlo k explóziám. Jeden zo zranených vojakov bol prevezený do nemocnice v libanonskom meste Súr.

Vo vyhlásení UNIFIL je popísaný aj druhý dnešný incident, ku ktorému došlo v blízkosti demarkačnej línie v oblasti Labúna. Podľa vyhlásenia izraelský vojenský buldozér zbúral betónovú bezpečnostnú bariéru pri stanovišti UNIFIL a potom izraelské tanky vošli do tesnej blízkosti tohto stanovišťa.

Demarkačná čiara v oblasti medzi Izraelom a Libanonom, známa ako modrá línia, bola vytýčená OSN po tom, ako izraelské sily v roku 2000 opustili južný Libanon.

Izrael správu vyšetruje

Izraelská armáda potvrdila, že dostala hlásenie o „poškodení kontrolného stanovišťa UNIFIL“, pri ktorom boli zranení dvaja vojaci, informoval denník The Times of Israel. „Správa sa vyšetruje,“ uviedla armáda.

Agentúra AFP cituje vyhlásenie libanonského ministerstva zahraničných vecí, ktoré odsúdilo nový izraelský útok na stanovište UNIFIL, na ktorom slúžia srílanskí vojaci. Ministerstvo uviedlo, že na pozíciu strieľal izraelský tank.

Útoky na mierové misie sú neprijateľné

Jednotky UNIFIL sa už v stredu a vo štvrtok dostali pod izraelskú paľbu. Podľa misie OSN izraelský tank vo štvrtok ostreľoval kontrolnú vežu hlavného veliteľstva misie v Nakuru, pričom zranil dvoch indonézskych vojakov. Izrael vo štvrtok uviedol, že varoval jednotky OSN pred streľbou a odporučil im, aby sa presunuli ďalej na sever, keďže boje v oblasti sú teraz intenzívnejšie.

Štvrtkovú izraelskú paľbu na pozície UNIFIL odsúdili mnohé krajiny sveta. Dnes ráno tak urobili Čína a španielsky premiér Pedro Sánchez. Približne v rovnakom čase, ako agentúry informovali o novom incidente, generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že útoky na mierové misie OSN sú porušením medzinárodného humanitárneho práva a ich opakovanie je neprijateľné.

Dočasný libanonský premiér Nadžíb Mikátí dnes označil streľbu na jednotky OSN za zločin. Vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala rezolúciu na zastavenie bojov v Libanone.

Taliansko vojakov nestiahne

Taliansko, ktoré má v misii druhý najsilnejší kontingent, nepresunie svojich vojakov na žiadosť Izraela, povedal v piatok novinárom taliansky minister obrany Guido Crosetto

„Nebudeme sa presúvať len preto, že nás niekto silou mocou vyzýva, aby sme odišli,“ povedal minister. Taliansko podľa neho ani neplánuje stiahnuť svojich vojakov z misie. OSN však bude o pokračovaní mierovej misie rokovať na budúci týždeň, povedal Crosetto.

Pozemná operácia v libanonskom pohraničí

Minulý týždeň izraelská armáda začala pozemnú operáciu v libanonskej pohraničnej oblasti, kde v súčasnosti pôsobí misia OSN. Izrael tvrdí, že chce zničiť vojenskú infraštruktúru libanonského hnutia Hizballáh, ktoré od októbra minulého roka ostreľuje severný Izrael.

V misii UNIFIL slúži viac ako 10 000 vojakov. Najväčšie kontingenty majú Indonézia a Taliansko s viac ako 1 000 vojakmi, za ktorými nasledujú India a Malajzia. Misia má dohliadať na vykonávanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701, ktorá bola prijatá v roku 2006 po predchádzajúcej izraelskej vojenskej operácii v južnom Libanone proti Hizballáhu. Podľa informácií na webovej stránke misie tam nie sú nasadení žiadni českí vojaci.

Pozrite si archívnu reportáž o prejave izraelského premiéra OSN z 27. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok