Izrael útočil na centrálnu časť Bejrútu, cieľom bol ďalší veliteľ Hizballáhu. Bombardovanie zasiahlo obytné štvrte

včera 21:23 , Aktualizované: včera 22:05

Izrael dnes večer vykonal letecký úder na centrálnu časť Bejrútu. Pri útoku zomrelo najmenej 22 ľudí a zranilo sa ďalších 117.

libanon ostrelovanie.jpg
Foto: TASR/AP/Bilal Hussein

Podľa agentúry AFP a libanonského listu L ' Orient- Le Jour to uviedlo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Cieľom útoku bol podľa médií ďalší z činiteľov šiitského hnutia Hizballáh. Ide o tretí izraelský útok na túto časť libanonskej metropoly od začiatku izraelskej operácie v septembri.

Izraelské bombardovanie smerovalo na minimálne jedného vysokopostaveného predstaviteľa militantného hnutia Hizballáh. S odvolaním sa na libanonské bezpečnostné zdroje to uvádza agentúra Reuters.

Server The Times of Israel napísal, že cieľom bol Wafík Safá, šéf "styčnej a koordinačnej jednotky" Hizballáhu. Podľa agentúry AFP boli počuť tri výbuchy. Útoky mierili do obytnej štvrte Rás Naba a susednej štvrte Nuvajrí. Podľa agentúr boli tieto časti libanonskej metropoly cieľom izraelských úderov prvýkrát.

Na konci septembra izraelský úder v jednej zo štvrtí centrálneho Bejrútu zabil niekoľko členov skupiny Ľudový front pre oslobodenie Palestíny.

Ďalšia fáza

Izrael minulý týždeň začal pozemné vojenské operácie v južnom Libanone ako ďalšiu fázu dlhodobého konfliktu s Hizballáhom.

Libanonské hnutie a izraelská armáda sa ostreľovali cez hranicu prakticky každý deň od vlaňajšieho októbra, keď Izrael začal v Pásme Gazy vojnu proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas v odvete za jeho útok v južnom Izraeli.

Situácia v Libanone prudko eskalovala po explóziách tisícov komunikačných zariadení využívaných Hizballáhom v polovici septembra a po následnom rozsiahlom izraelskom bombardovaní libanonských pozícií Hizballáhu, pri ktorom bolo zabitých mnoho členov vedenia tohto hnutia vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha.

Pozrite si reportáž o ostreľovaní Izraela Hizballáhom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok