Pacienti v žilinskej nemocnici čakali na banálny zákrok aj dva roky. To by sa malo čoskoro zmeniť

11.10.2024 05:45

V žilinskej nemocnici sa bude vo veľkom rekonštruovať. Vláda odklepla päť miliónov eur na modernizáciu chirurgického a očného pavilónu. Je to dobrá správa pre pacientov, ktorí čakajú na banálny zákrok aj dva roky.

Napríklad na takú výmenu kĺbu sa čaká v žilinskej nemocnici dva a pol roka. Pacientov je veľa, len operačných sál málo. To sa čoskoro zmení.

“Vošli sme do priestorov, kde bude prebiehať výstavba dvoch nových operačných sál. Máme personál, ale nemáme priestory na to, aby sme vedeli postaviť súčasne dva tímy, aby robili," uviedol riaditeľ FNsP v Žiline Juraj Kacian a dodal, že po modernizácii by sa čakacia doba mohla skrátiť aj o polovicu.

Výťah i schodisko

Vedenie nemocnice nám ukázalo uzavreté priestory chirurgického pavilónu, ktoré chcú budúci rok prerábať. Aktuálne tam opravujú nemocničné postele. Pristavovať sa bude aj výťah a schodisko.

“Toto schodisko s výťahom bude spájať dve oddelenia, oddelenie ortopédie a oddelenie neurochirurgie s novými operačnými sálami,” tvrdí ekonomicko-technický námestník FNsP v Žiline Pavol Záň.

Rekonštrukcie sa dočkajú aj opustené priestory storočnej budovy očného pavilónu. Čo to už modernizuje nemocnica z vlastných peňazí.

“Na viac menej novovzniknutom ORL oddelení, ktoré tu bolo pred 11 rokmi nezmyselne zrušené a ostalo len vo forme akejsi ambulantného centra jednodňovej starostlivosti,” uviedol Kacian.

Pripravujú pavilón urgentnej medicíny

Žilinská nemocnica má však ďaleko väčšie ambície. Už štyri roky pripravuje pavilón urgentnej medicíny za približne 150 miliónov eur, kde by vznikli centrálne operačné sály s JISkami. 

“Čo by výrazne skvalitnilo pracovné prostredie, rýchlosti procesov a zároveň aj ekonomizáciu operatívy,” hovorí Záň.

“Požiadali sme o územné rozhodnutie, aby sme mohli do niečoho takéhoto ísť s tým, že teraz tam prebieha nejaký proces odvolávania, ale momentálne je pre nás priorita predovšetkým dosiahnuť to, aby sme boli trojková nemocnica,” dodal Kacian.

Teda dobudovať musia v Žiline spomínané ORL a infekčné oddelenie. O dva roky by aspoň časť z toho už mohla byť pripravená pre pacientov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok