Čečenský vodca Kadyrov pohrozil "krvnou pomstou" ruským zákonodarcom. Vraj si chceli objednať jeho vraždu

10.10.2024 15:59

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov obvinil politikov z okolitých ruských regiónov z toho, že sa pokúsili objednať si jeho vraždu.

Russia_Putin_Kadyrov698807.jpg
Foto: TASR/AP

Hrozí im "krvnou pomstou", ak toto tvrdenie nedokážu vyvrátiť. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, ktorá sa odvolávala na ruskú agentúru TASS.

Kadyrov sa vyjadril na stretnutí s predstaviteľmi čečenského bezpečnostného aparátu. Videozáznam zo schôdzky zverejnil aj na platforme Telegram.

Za strojcov údajného sprisahania voči sebe označil troch poslancov ruského zákonodarného zboru – dvoch z Dagestanu a jedného z Ingušska.

Tvrdí, že existujú svedkovia

Uviedol, že existujú svedkovia ich činov, respektíve ľudia, u ktorých si chceli jeho vraždu objednať a od ktorých zisťovali, koľko by stála.

"Ak to nevyvrátia, oficiálne vyhlásim krvnú pomstu," citovala Kadyrova agentúra TASS. Reuters pripomenul, že v Čečensku je akt tzv. krvnej pomsty tradičným zvykom, pri ktorom vykonanie pomsty predstavuje zabitie nepriateľa alebo jeho mužských príbuzných.

Čečensko hraničí so zmieneným Dagestanom aj Ingušskom, pričom Kadyrov si v minulosti robil územné nároky na časti oboch týchto ruských republík.

Kadyrov bojoval v 90. rokoch proti ruským silám za nezávislosť Čečenska, neskôr však prešiel na stranu Moskvy. Vodcom Čečenska je od roku 2007.

Voľná ruka pri vládnutí

Ruský prezident Vladimir Putin mu poskytuje pri vládnutí v Čečensku pomerne voľnú ruku výmenou za udržiavanie stability v tomto regióne.

Medzičasom sa Kadyrov stal významným hráčom ako na politickej, tak aj vojenskej scéne, keďže Putinovi poskytuje vojakov nasadzovaných do vojny na Ukrajine.

Pozrite si aj reportáž zo 17. augusta o čečenskom vodcovi, ktorý sa preháňal na vyzbrojenom Muskovom Cybertrucku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok