Pod Tatrami za začal festival horských filmov. Hlavný program dopĺňajú zaujímavé sprievodné podujatia

10.10.2024 14:21

Pod Tatrami v stredu večer premietli prvé filmy 32. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov. Je to jedno z najvýznamnejších podujatí svojho druhu na svete. Autori ponúkli porotcom a divákom až vyše 250 filmov. Do užšieho výberu postúpila len šestina z nich.

Festivalovú atmosféru ponúkajú hosťom štyri kinosály v troch mestách: v Poprade, Kežmarku a Spišskej Novej Vsi. 

“Všetci si môžu pozrieť filmy o lezení, o basejumpingu, o lyžovaní, skrátka o všetko, čo sa deje v horách. Nech si to všetci užijú a trocha sa namotivujú a nazbierajú inšpiráciu,” povedal horolezec a organizátor MFHF Poprad Peter Hámor.

Práve to je totiž jedným z cieľov festivalu: V čase, keď sa už väčšina milovníkov hôr zo svojich expedícií vrátila, stretnúť sa a plánovať ďalšie dobrodružstvá.

“Veľa plánov, expedícií a konkrétnych cieľov sa práve ušije tuto počas festivalu. Lebo ľudia na to majú aj priestor aj dobrú náladu,” dodal Hámor.

Okrem filmov aj besedy, či výstavy

Hlavný festivalový program dopĺňajú sprievodné podujatia. Okrem iných aj besedy a výstavy fascinujúcich fotografií. V kinosálach si verejnosť môže pozrieť 44 filmov. Deväť z nich ponúkli slovenskí tvorcovia. 

“My sa nevnímame ako konkurencia. Snažíme sa navzájom si pomáhať. Lebo keď niekto urobí dobrý film, ten druhý urobí lepší a tak sa všetci vzájomne podporujeme. Myslím, že v tejto brandži nejaká závisť nejestvuje,” hovorí filmár Pavol Barabáš.

“Len treba prísť, sadnúť si spolu s nami a pozerať sa na krásne filmy,” odporúča riaditeľka MFHF Poprad Mária Hámor.

Víťazné festivalové filmy a ich tvorcov predstavia v Poprade v nedeľu podvečer. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok