SaS varuje pred zdražením vody. Zmena len rozdelí platby na fixnú a variabilnú časť, reaguje regulačný úrad

10.10.2024 10:35 , Aktualizované: 10.10.2024 15:12

Opozičná strana SaS kritizuje zmeny súvisiace s účtovaním dodávok vody, ktoré plánuje zaviesť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Sloboda a Solidarita, SaS
Foto: TASR/Pavol Zachar

Ceny vodného a stočného by sa mohli rapídne zvýšiť, upozornila vo štvrtok opozičná strana.

"Za vodu ľudia platia v súčasnosti podľa odobraného množstva. To sa vzťahuje ako na vodu samotnú, tak aj jej prípravu a distribúciu. Po novom by sa časť ceny mala byť účtovaná vo forme takzvanej pevnej zložky, teda bez ohľadu na to, koľko a či vôbec ľudia vodu odoberú. Toto bude mať za následok zdraženie cien vody prakticky pre všetkých spotrebiteľov. Násobne vyššia faktúra však zrazu príde najmä spotrebiteľom, ktorí vodou šetria alebo jej odoberali minimum," uviedol poslanec SaS Karol Galek.

Plánujú viesť diskusiu s Holjenčíkom

Predstavitelia strany plánujú v tejto súvislosti viesť diskusiu s predsedom regulačného úradu Jozefom Holjenčíkom na pracovnom stretnutí Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti na ÚRSO o dva týždne.

Strana pritom bude vyžadovať odôvodnenie navrhnutej zmeny a minimalizovanie jej vplyvu na výdavky domácností, doplnil Galek.

ÚRSO považuje zmeny za spravodlivé

Zmeny v platbách za vodné a stočné, ktoré plánuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pre bežného odberateľa vody znamenajú, že sa jeho doterajšie platby len rozdelia na fixnú a variabilnú časť. V reakcii na štvrtkové vyjadrenie opozičnej strany SaS, podľa ktorej môže zmena rapídne zvýšiť ceny vodného a stočného, to uviedol ÚRSO.

Regulátor pripomenul, že nekomentuje politické vyjadrenia, no dvojzložková cena vodného a stočného podľa neho prinesie spravodlivé prerozdelenie nákladov medzi všetkých odberateľov, ktorí užívajú vodovody a kanalizácie, čo zároveň prinesie viac peňazí na nevyhnutnú opravu potrubí.

"V praxi to pre bežného odberateľa vody znamená, že sa jeho doterajšie platby len rozdelia na fixnú a variabilnú časť," uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Pozrite si archívnu reportáž o zdražovaní z 13. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok