Prezident vymenoval nového ministra zdravotníctva. Stal sa ním Kamil Šaško

včera 13:35 , Aktualizované: včera 15:15

Prezident Peter Pellegrini vymenoval vo štvrtok (10.10.) v Prezidentskom paláci nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška. Urobil tak po prijatí demisie doterajšej šéfky rezortu Zuzany Dolinkovej.

Pellegrini je rád, že rezort môže pokračovať

Prezident na nového ministra zdravotníctva apeloval, aby nezabudol, že výsledkom jeho misie vo funkcii je čo najviac zdravých ľudí a aby chorí dostali čo najlepšiu starostlivosť. Pripomenul, že v rezorte zdravotníctva aktuálne dominuje téma nespokojnosti zdravotníkov s dosahmi konsolidácie verejných financií a hrozia nátlakové akcie. Povinnosťou ministra je podľa prezidenta urobiť všetko preto, aby sa obeťou sporu nestal pacient.

Hlava štátu verí, že minister v snahe situáciu v rezorte stabilizovať pocíti podporu predsedu vlády SR Roberta Fica a ministra financií SR Ladislava Kamenického (obaja Smer-SD).

"Želám vám veľa energie, trpezlivosti a nevyhnutnej autonómnosti pri vašom rozhodovaní, nech sa vám darí presadzovať všetky vaše plány, hľadať spoločnú reč a východiská so všetkými zložkami zdravotníckeho systému. Obklopte sa, prosím, ľuďmi, ktorí budú rešpektovanými autoritami vo svojich oblastiach, aby sme ľudí na Slovensku liečili v súlade s modernými vedeckými poznatkami," vyhlásil prezident. Verí, že Šaško bude vo svojej funkcii úspešný.

Kompromis so zdravotníkmi je prioritou

Jeho hlavným cieľom je, aby sa o pacienta mal kto starať a aby bolo zdravotníctvo službou pre ľudí, nie "biznisom pre vyvolených".

"Toto je základná filozofia, ktorej sa budem držať. Kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť musí byť prístupná pre všetkých," povedal. Avizoval tiež, že sa chce veľmi intenzívne venovať otázke prevencie.

Nový šéf rezortu má zámer veľmi dôkladne sa venovať finančným tokom v sektore. "Budem dôkladne monitorovať a odstraňovať všetky diery, cez ktoré nám tieto zdroje častokrát unikajú," uviedol. Ako sám uviedol, najviac mu "červená kontrolka bliká" pri zdravotných poisťovniach. Avizoval, že sa spoločne s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pozorne pozrú na spôsoby, akými poisťovne spravujú peniaze občanov.

Rozhodnutia musia stáť na odborných základoch

Šaško považuje za dôležité, aby boli jeho rozhodnutia robené na základe dát, vedeckých faktov a na princípoch modernej medicíny. Chce sa preto obklopiť rešpektovanými expertmi z medicínskej oblasti. "Budem odmietať to, čo sa stáva čoraz viac populárnejšie, a to návrat k nejakému tmárstvu alebo šarlatánstvu, alebo odmietaniu všeobecného pokroku medicíny," vyhlásil minister.

Zároveň deklaroval, že bude od prvého dňa pracovať na všetkých rozbehnutých projektoch. Poďakoval tiež kolegom z Hlasu-SD za prejavenie jednohlasnej dôvery pri jeho nominácii. Rovnako sa za prejavenie dôvery poďakoval premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Nominant strany Hlas

Nomináciu Kamila Šaška oznámil predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok ešte v stredu (9. 10.).

Šaško, ktorý doteraz zastával pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva, bol v stredu z tejto funkcie odvolaný.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok