Medvede sa strieľajú podľa starých predpisov, upozorňuje My sme les. Ministerstvo nevydalo žiadnu výnimku

Iniciatíva My sme les upozornila na to, že medvede sa aj naďalej strieľajú podľa starých predpisov, hoci minister životného prostredia Tomáš Taraba tvrdil, že vďaka jeho zmene zákona tento rok odstrelili už 71 medveďov.

medveď
Foto: ŠOP SR

"Ukazuje sa, že Tarabova novela zákona bola úplne zbytočná," hovorí Marek Kuchta z iniciatívy My sme les.

Legislatívne zmeny

Ministerstvo životného prostredia iniciatíve My sme les ku dňu 9. septembra odpovedalo, že nevydalo žiadnu výnimku na odstrel medveďov.

Tomáš Taraba dávnejšie na Facebooku napísal: "Slovensko má vďaka legislatívnym zmenám, ktoré som inicioval na vláde a v parlamente pred pár mesiacmi, dostatočne efektívne nástroje, ktoré sú v súlade aj so smernicou EÚ, aby sme medvede predstavujúce riziko pre ľudí vedeli rýchlo eliminovať." Jediné, čo sa vyžaduje pre zrýchlené konania podľa ministra, je mať vyhlásenú mimoriadnu situáciu.

"Takto už bolo eliminovaných vyše 71 medveďov," dodal.

Odstrel na základe starých predpisov

Ochranári z My sme les reagovali v rámci odpovede ministerstva životného prostredia, že šelmy sa aj naďalej strieľajú podľa starých predpisov.

"Väčšinu, ak nie všetkých 71 medveďov, zastrelili na základe ustanovení zákona, ktoré Tomáš Taraba v minulosti verejne kritizoval a ktoré boli platné aj pred jeho nástupom na ministerstvo," napísali ochranári na Facebooku.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. apríla 2024, ako sa v parlamente riešila téma o medveďoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok