Nové konsolidačné opatrenia predĺžia čakacie doby, varujú polikliniky. Hrozí aj personálny kolaps

9.10.2024 20:54

Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení nesúhlasí s novými konsolidačnými opatreniami v zdravotníctve, ktoré podľa nej výrazne zhoršia dostupnosť zdravotnej starostlivosti a kvalitu poskytovaných služieb.

Štefan Zelník
Foto: TASR - Martin Baumann

Ako uviedol prezident APAZ Štefan Zelník, opatrenia povedú k predlžovaniu čakacích dôb a k hroziacemu personálnemu kolapsu v ambulantnom sektore, ktorý už teraz čelí nedostatku záujmu lekárov o prácu v dôsledku nedostatočného finančného ohodnotenia.

Žiada o prehodnotenie

APAZ tiež poukazuje na neustále sa meniacu legislatívu, ktorá podľa asociácie komplikuje fungovanie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a ohrozuje ich schopnosť dlhodobo plánovať. Zelník vyzýva vládu na okamžité rokovania so zdravotníckymi organizáciami a požaduje kompromisné a udržateľné riešenia.

Asociácia zároveň žiada parlament a vládu o prehodnotenie konsolidačného balíka a otvorenie dialógu so zástupcami zdravotníckeho sektora, keďže podľa APAZ neboli tieto opatrenia konzultované s odborníkmi.

Konsolidačné opatrenia schválené minulý týždeň v Národnej rade SR kritizovali aj Asociácia nemocníc Slovenska, lekárski odborári a odchádzajúca ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Pozrite si reportáž z 9. októbra 2024 o výzvach pre nového ministra zdravotníctva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok