Brusel sa dohodol na 35 miliardovej pôžičke Ukrajine zo zmrazených ruských aktív. Návrh ide do europarlamentu

9.10.2024 20:08

Veľvyslanci Európskej únie v stredu schválili poskytnutie 35 miliárd eur na pomoc Ukrajine ako súčasť pôžičky v rámci skupiny G7. Financovanie má pochádzať z výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky. Oznámilo to maďarské predsedníctvo EÚ, informuje agentúra Reuters.

Ukrajina a EÚ Európska únia
Foto: X/ The Ukrainian Review

Lídri G7 a EÚ už v júni ohlásili plán na poskytnutie 50 miliárd USD (45 miliárd eur) Ukrajine. Tieto finančné prostriedky budú zabezpečené výnosmi z ruských aktív v hodnote približne 300 miliárd USD, ktoré boli zmrazené po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022. V EÚ je zmrazených viac ako dve tretiny týchto aktív, väčšina z nich v belgickom depozitári Euroclear.

Hlasovanie europarlamentu

Pôžička od EÚ vo výške 35 miliárd eur bude súčasťou úverovej linky G7 v celkovej výške 50 miliárd USD. Táto dohoda zároveň predpokladá, že všetky sankcie EÚ voči Rusku budú naďalej obnovované každých šesť mesiacov. Maďarsko, ktoré v minulosti opakovane blokovalo sankcie, sa rozhodlo nepredložiť návrh na ich predĺženie zo šiestich na 36 mesiacov, čo pôvodne navrhla Európska komisia.

Pôžičku musí ešte schváliť Európsky parlament, ktorý o nej bude hlasovať 22. októbra.

Pozrite si reportáž zo 16. júna 2024 o pomoci G7 Kyjevu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok