Časť financií z Programu rozvoja vidieka môže prepadnúť, varuje minister Takáč. Rezort žiadateľov popoženie

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) varuje, že časť financií z Programu rozvoja vidieka môže koncom budúceho roka prepadnúť. Na tlačovej konferencii uviedol, že rezort hľadá riešenia, ako vyčerpať čo najviac prostriedkov v čo najkratšom čase.

Takáč poukázal na to, že za posledných osem rokov sa z Programu rozvoja vidieka vyčerpalo len 41 % z celkových finančných prostriedkov, čo predstavuje približne 746 miliónov eur. V nasledujúcich dvoch rokoch, teda v rokoch 2024 a 2025, je však potrebné vyčerpať zvyšných 59 %, čo predstavuje 1,57 miliardy eur. „To je nereálne“, priznal minister. Napriek tomu pozitívne hodnotí diskusie zamerané na hľadanie riešení, ktoré by mohli zachrániť čo najviac finančných zdrojov.

Nedostatočné tempo

Pôdohospodárska platobná agentúra už podľa ministra podnikla kroky na zjednodušenie a zrýchlenie procesov, avšak tempo zmien nie je dostatočné. Minister tiež vyzval všetkých žiadateľov, ktorí sú prihlásení do projektov, aby podávali žiadosti o platby, keďže je k dispozícii až 60 miliónov eur. „Budeme obvolávať jednotlivých žiadateľov, aby boli akční a pružní“, dodal Takáč.

Jedným z riešení by podľa ministra mohlo byť využitie jednej miliardy eur z kohéznych fondov EÚ, ktoré Slovensko dostalo na protipovodňové opatrenia. Tieto prostriedky by mohli pomôcť pri financovaní projektov zameraných na prevenciu povodní, najmä v oblastiach postihnutých povodňami, ako sú obce do 1000 obyvateľov a štátne lesy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok