Ministerské kreslo neostalo na dlho prázdne. Nástupca Dolinkovej je už istý, prezident poverí Šaška vedením

9.10.2024 17:26 , Aktualizované: 9.10.2024 21:20

Prezident Peter Pellegrini prijme vo štvrtok (10. októbra) demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Zároveň do funkcie rezortu vymenuje Kamila Šaška.

Vyplýva to z programu prezidenta, o ktorom informovala prezidentská kancelária.

Ministerstvo ostáva v rukách Hlasu

Nomináciu Šaška oznámil v stredu predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Šaško pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva, vláda ho z tejto pozície v stredu odvolala.

Do funkcie podľa Šutaja Eštoka prinesie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po konzultáciách so Šutajom Eštokom podal prezidentovi návrh na vymenovanie Šaška za člena vlády.

Odchádzajúca ministerka zdravotníctva doručila svoju demisiu prezidentovi v utorok (8. 10.). Hlava štátu avizovala, že demisiu prijme, keď od predsedu vlády dostane návrh na Dolinkovej nástupcu.

Pozrite si záznam tlačovej besedy Zuzany Dolinkovej po stretnutí s prezidentom.

KDH varuje pred ťažkým štartom

Nový minister zdravotníctva preberie veľmi ťažký rezort, ktorý potrebuje zásadné zmeny, nie je čas na experimentovanie. Uviedlo to v stanovisku opozičné KDH.

Jeho hlavnou úlohou bude podľa hnutia čo najskôr upokojiť situáciu v zdravotníckom sektore.

"Čakajú ho veľké výzvy a len čas ukáže, ako sa ich zhostí. Kamil Šaško je finančník a bankár a doposiaľ nemal so zdravotníctvom do činenia, čo môže skomplikovať situáciu týkajúcu sa rýchleho zorientovania sa v tomto sektore," uviedlo KDH vo vyjadrení.

Hnutie tiež poukázalo na to, že minister príde do veľmi zlej situácie, keď zdravotníci podávajú výpovede z nadčasov, čo môže ohroziť zdravotnú starostlivosť o občanov.

Hnutie tiež uviedlo, že ak nový šéf rezortu zdravotníctva nebude mať ani naďalej podporu premiéra Roberta Fica a ministra financií Ladislava Kamenického (obaja Smer-SD), len ťažko bude vedieť zvládať svoju funkciu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok