Odborári vyzývajú lekárov na hromadné podávanie výpovedí. Neostáva im vraj nič iné, ako zatlačiť na vládu

9.10.2024 16:54

Lekárske odborové združenie vyzýva lekárov po celom Slovensku, aby podali výpovede. Chce tým vytvoriť tlak na vládu, ktorá vraj porušuje dohody vyplývajúce z Memoranda medzi ňou a lekármi.

loz visolajský.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenské zdravotníctvo sa opäť ocitá v kríze. Lekárske odborové združenie (LOZ) po celom Slovensku začalo v týchto dňoch zbierať hromadné výpovede lekárov.

Podľa svojich slov tým reagujú na porušovanie Memoranda, ktoré vláda podpísala s lekármi v roku 2022. LOZ tvrdí, že vláda neplní svoje záväzky a situácia v zdravotníctve sa zhoršuje.

Politici vraj tiež ignorujú viaceré kľúčové požiadavky, ktoré boli súčasťou Memoranda.

Kritizujú aj konsolidáciu

„Vláda túto dohodu nerešpektuje, čoho dôkazom je aj schválenie konsolidačného balíku na úkor stability zdravotného personálu a pacientov, plán vytvoriť zo štátnych nemocníc obchodné spoločnosti či ďalšie ignorovanie navrhnutých zmien, ku ktorému sa vláda v roku 2022 v Memorande zaviazala,“ vyhlásili predstavitelia LOZ v príspevku na sociálnej sieti.

Odborové združenie tiež vyjadruje obavy z plánov vlády premeniť štátne nemocnice na obchodné spoločnosti.

„Nie je nám to jedno a už odmietame takýto štýl ignorancie a nevšímania si závažných problémov v slovenskom zdravotníctve zo strany koaličných politikov a predstaviteľov vlády. Preto podávame výpovede, inú možnosť ako zatlačiť na vládu nemáme,“ uviedlo LOZ v oficiálnom vyhlásení.

Slovenských lekárov vyzýva, aby sa pridali k iniciatíve a podali výpovede.

Pozrite si epizódu relácie Téma, v ktorej hostia diskutovali o budúcnosti slovenského zdravotníctva:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok