Inštitút ľudských práv reaguje na zrušenie predstavenia festivalu Drama Queer. Na riaditeľku SND podal trestné oznámenie

9.10.2024 16:38

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv v stredu na Generálnej prokuratúre SR podala trestné oznámenie na poverenú riaditeľku Slovenského národného divadla Zuzanu Ťapákovú. Reagovala tým na jej rozhodnutie zrušiť predstavenie v rámci festivalu Drama Queer.

Ťapáková o ovládnutí TV: Vítali ma ozbrojenci, Kočner oznámil, kto je šéf
Foto: TASR/Michal Svítok

V pondelok zrušila poverená riaditeľka SND Zuzana Ťapáková hosťovanie pražského divadla Studio Hrdinů, ktoré malo v rámci festivalu Drama Queer uviesť inscenáciu Měsíční kámen. Riaditeľka mala označiť inscenáciu za „príliš alternatívnu“

Toto rozhodnutie odsúdili platforma Otvorená Kultúra! aj samotná činohra SND.

Cenzúrny zákaz

„Je zjavné, že zo strany pani Ťapákovej ide o cenzúrny zákaz, Ústava SR však v článku 26 cenzúru zakazuje. SND nie je súkromná agentúra pani Ťapákovej, kde si môže šafáriť, ako uzná za vhodné,“ tvrdí Inštitút ľudských práv vo svojej tlačovej správe a dodáva, že „SND si platia zo svojich daní všetci občania a občianky SR vrátane LGBTI ľudí“.

Organizácia ďalej uviedla, že „výhovorky, ktoré uviedla ako údajné zdôvodnenie tohto svojho deštruktívneho rozhodnutia, sú nedôveryhodné, účelové a tak priehľadné, že je cez ne vidieť až do Kittsee“.

„Verejne vyzývame pani Ťapákovú, aby odstúpila z funkcie, na ktorej výkon, ako vidíme, nemá predpoklady,“ uzavrela.

Pozrite si reportáž z 27. augusta 2024 o novej poverenej riaditeľke SND Zuzane Ťapákovej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok