Premiér podal prezidentovi návrh na vymenovanie nového ministra zdravotníctva. Má sa ním stať Kamil Šaško

9.10.2024 13:34 , Aktualizované: 9.10.2024 16:36

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po konzultáciách s predsedom Hlasu-SD Matúšom Šutajom Eštokom podáva prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu návrh na vymenovanie Kamila Šaška za člena vlády s poverením riadiť rezort zdravotníctva. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Vláda zároveň odvolala Kamila Šaška z postu štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR.

Meno nového štátneho tajomníka zatiaľ nie je známe.

Upokojenie situácie v zdravotníctve

Budúci minister zdravotníctva Kamil Šaško berie upokojenie situácie v zdravotníctve ako svoju hlavnú prioritu. Uviedol to predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s tým, že Šaško má jeho plnú dôveru. Šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) je rád, že téma ministra zdravotníctva sa vyrieši čo najskôr.

Ďalšie rokovania ku konsolidačnému balíčku so šéfom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským podľa Šutaja Eštok budú prebiehať. Verí, že Šaško s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD), ktorý je zodpovedný za vyjednávanie konsolidácie, urobia maximum pre to, aby vyšli lekárom v ústrety.

Snaha zachrániť Slovensko pred bankrotom

„Samozrejme na dohodu treba dvoch. Budeme prichádzať s nejakými návrhmi riešenia, ale rovnako prosíme zdravotníkov, aby si uvedomili, že v situácii, kedy sa snažíme zachrániť Slovensko pred bankrotom, je nevyhnutné, aby celá spoločnosť prijala kompromisy,“ povedal minister vnútra.

Kamenický poukázal na to, že vo štvrtok (10. 10.) predloží hospodárskej a sociálnej rade návrh rozpočtu, v ktorom nebudú zahrnuté dohody so zdravotníkmi, ani dohody o energetickej pomoci. Do 15. októbra musí vláda schváliť rozpočet a predložiť ho parlamentu.

„Následne bude pokračovať v týchto dvoch momentálne zásadných témach. To s čím sme rátali bude zahrnuté v rozpočte a ak nastanú nejaké dohody či zmeny, tak by sa potom tie konečné čísla upravili v návrhu štátneho rozpočtu,“ priblížil Kamenický. Dodal, že akékoľvek zdroje do zdravotníctva či energetickej pomoci by sa museli nájsť v existujúcom rozpočte.

S mnohými návrhmi Visolajského Kamenický súhlasí. Mnohé podľa neho navrhol aj odchádzajúcej ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD).

Návrh ministra vnútra

Predseda strany Hlas-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok navrhol predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) na pozíciu ministra zdravotníctva Kamila Šaška. Šutaj Eštok o tom informoval na sociálnej sieti.

"Trváme na tom, aby bola zdravotná starostlivosť aj napriek nutnému šetreniu prioritou číslo jedna. Hlas sa preto na túto pozíciu rozhodol nominovať človeka, ktorého úlohou bude nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu. Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva," napísal šéf Hlasu-SD.

Poukázal na jeho vzdelanie

Poukázal na ekonomické a manažérske vzdelanie Šaška. Do funkcie podľa Šutaja Eštoka prinesie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností. "S jeho jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie si získal plnú dôveru Hlasu-SD, ako aj koaličných partnerov," doplnil

Verí, že bude pokračovať v dôležitých projektoch

Šutaj Eštok verí, že Šaško dokáže pokračovať v dôležitých projektoch, komunikovať so zdravotníkmi a priniesť riešenia, ktoré zabezpečia lepšie podmienky pre zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov na Slovensku.

"Veľmi pekne ďakujem Zuzane Dolinkovej za jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva," doplnil predseda Hlasu-SD a ocenil jej doterajšiu prácu. Poukázal tiež na to, že rozvrat financií určených pre zdravotníctvo sa naplno prehĺbil počas "katastrofálneho manažovania pandémie".

Financie, ktoré mohli byť efektívne použité pre zdravotníctvo, skončili podľa neho "vybuchnuté v atómovkách".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok