Slovnaft odmietol zaplatiť daň z nadmerného zisku. Dôvody nevysvetlil, preverí ich Finančná správa

9.10.2024 10:03

Slovenská rafinéria Slovnaft nezaplatila solidárnu daň z ruskej ropy, ktorá mala štátu priniesť 180 miliónov eur. Firma tvrdí, že nespĺňa zákonné podmienky pre odvod tejto dane.

Slovnaft nesúhlasí s novelou zákona o solidárnom príspevku. Žiada prezidentku o vetovanie
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Finančná správa avizovala kontrolu, aby preverila oprávnenosť tohto kroku a to, či firma naozaj nespadá pod zákonné podmienky pre platenie solidárnej dane, informuje portál Aktuality.sk.

Nezaplatí ani euro

Slovnaft, ktorý patrí pod maďarskú skupinu MOL, začiatkom júla informoval, že solidárna daň sa na neho nevzťahuje. Rafinéria tvrdí, že nespĺňa podmienky európskeho nariadenia, konkrétne, že jej tržby „z oblasti ťažby, dobývania a rafinácie rafinácie ropy alebo výroby koksárenských produktov“ neprekračujú 75 % obratu. Napriek tomu, že štát plánoval vybrať 180 miliónov eur, Slovnaft oznámil, že nezaplatí ani euro.

Hovorca Slovnaftu Anton Molnár vysvetlil, že firma za posledných päť rokov dosiahla požadovaný 75-percentný obrat len raz, a to v roku 2022. Vtedy Slovnaft odviedol štátu viac ako 625 miliónov eur na daniach zo zisku. Odborníci však spochybňujú, ako mohla firma túto hranicu obísť.

Kreatívne účtovníctvo

Účtovné závierky ukazujú, že tržby Slovnaftu dosiahli cez 78 % obratu, čo je nad limitom stanoveným zákonom. „Sú presne dané pravidlá a metodika, podľa ktorých sa účtuje, a tá nedáva priestor na žiadnu individuálnu kreativitu. Účtovné závierky sú detailné, rovnako aj integrovaná správa Skupiny MOL,“ reagoval Slovnaft pre Aktuality.sk

Navyše transakcie s materskou spoločnosťou MOL predstavovali v roku 2021 228 miliónov eur, pričom v roku 2023 to bol už štvornásobný nárast - 966 miliónov eur.

Podľa analytikov mohla firma použiť „kreatívne“ účtovníctvo, „aby sa vyhli dodatočnej dani, keďže žiaden podnik nechce platiť takúto drastickú daň“. Slovnaft však odmieta poskytnúť detailné vysvetlenia.

Pozrite si reportáž zo 4. októbra 2024 o raste cien ropy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok