Google naďalej udržiava monopol. USA zvažujú, že požiadajú súd, aby nariadil rozdelenie internetového giganta

9.10.2024 09:29

Vláda USA zvažuje, že požiada súd, aby nariadil internetovej spoločnosti Google predať niektoré jej obchodné činnosti, ako napríklad webový prehliadač Chrome a operačný systém Android. Podľa agentúry Reuters to uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti.

Google
Foto: TASR/Martin Baumann

Rozdelenie spoločnosti Google by malo zmierniť škody spôsobené jej dominantným postavením na trhu internetového vyhľadávania, uvádza agentúra Bloomberg.

Problémy so zákonom?

V auguste súd v USA dospel k záveru, že spoločnosť Google si udržiava monopol na vyhľadávanie na internete v rozpore so zákonom, čím potláča hospodársku súťaž a bráni inováciám. Očakáva sa, že vláda USA do 20. novembra predloží návrhy, ako by mala spoločnosť regulovať svoje podnikanie.

Ministerstvo uviedlo, že zvažuje zmeny, ktoré by firme zabránili „používať produkty ako Chrome, Play a Android na uprednostňovanie vyhľadávača Google a súvisiacich produktov a funkcií“.

Dodalo, že by tiež mohlo požiadať súd, aby spoločnosti Google nariadil, aby prestala platiť výrobcom smartfónov a iných zariadení za predinštalovanie jej vyhľadávača do ich zariadení.

Užitočný vyhľadávač a kvalitní používatelia

Spoločnosť Google uviedla, že takéto návrhy sú „radikálne“ a že „ďaleko presahujú konkrétne právne otázky v tomto súdnom spore“.

Varovala tiež, že návrhy by mohli mať významné nezamýšľané dôsledky pre spotrebiteľov, podniky a konkurencieschopnosť Spojených štátov.

Spoločnosť tvrdí, že jej vyhľadávač si získava používateľov vďaka svojej kvalite. Argumentuje tiež tým, že čelí silnej konkurencii a že používatelia si môžu slobodne vybrať produkt konkurencie ako svoj predvolený vyhľadávač.

Google sa chce odvolať

Spoločnosť Google už skôr oznámila, že sa proti augustovému verdiktu súdu mieni odvolať. „Myslíme si, že rozdelenie spoločnosti Google je nepravdepodobné,“ povedal podľa agentúry Bloomberg analytik Daniel Ives zo spoločnosti Wedbush Securities. "Google bude v súdnej sieni bojovať celé roky," dodal.

Pozrite si archívnu reportáž z 10. septembra o tom, ako Google prehral spor s EÚ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok