Poprad skoro pokoril svoj niekdajši rekord. Letisko zažíva zlaté časy a pribúdajú aj nové destinácie

včera 19:29 , Aktualizované: včera 21:28

Popradské letisko má za sebou najúspešnejší rok za posledné polstoročie. Tvrdí to jeho vedenie. Od 1. januára prekonalo hranicu stotisíc odbavených cestujúcich. Je to dvakrát viac ako vlani. Nie všetky plány však Popradčanom vyšli.

Doposiaľ najúspešnejší pre popradské letisko bol z hľadiska počtu prepravených osôb rok 1976. Pod Tatrami vtedy obslúžili 153 tisíc cestujúcich. Túto métu tento rok v Poprade nedosiahnu. No priblížia sa k nej.

„Podarilo sa nám vybaviť viac ako stotisíc cestujúcich v priebehu deviatich mesiacov. A ešte máme pred sebou tri mesiace,” povedal Patrik Františka, predseda Predstavenstva Letiska Poprad, a.s.

Premiérová destinácia už v novembri

S bratislavským alebo košickým letiskom sa to popradské nemôže porovnávať. Pravidelné linky odtiaľ lietajú len do Londýna. Jeho silnou stránkou sú však charterové lety, dôležité pre dovolenkárov. Tento rok smerovali do Turecka, Bulharska a Tuniska. Prvýkrát v histórii odletí 14. novembra z Popradu lietadlo do egyptskej Hurghady.

„Je to niečo exotické. Odídete vo vetrovke a vystúpite v kraťasoch,” dodáva Františka.

„Keď sa Letisko Poprad bude dostávať viac a viac na mapu letectva, bude to aj predpoklad na príchod ďalších leteckých spoločností,” vysvetlil Biser Yalamov, podnikateľ v cestovnom ruchu.

Prečo nie Dubaj?

„Boli v riešení aj destinácie ako Dubaj a Spojené arabské emiráty, ale možnosti tohto letiska nespĺňame, čo sa týka odletovej dráhy a možností natankovania lietadla, aby tam doletelo na jedenkrát,” vysvetlil opäť Františka.

Popradské letisko prekonalo aj turbulentné časy. Diskutovalo sa i o tom, či vôbec má medzinárodné letisko, vzdialené len 130 kilometrov od ďalšieho medzinárodného letiska, budúcnosť. Dnes dôležití hráči v cestovnom ruchu ubezpečujú, že má. Hoci viacero pôvodných plánov sa nenaplnilo.

„Do úvahy prichádzalo napríklad letecké spojenie s krajinami beneluxu. Alebo sme uvažovali aj o škandinávii. Avšak teraz to nie je v pláne. Radi by sme možno vrátili letecké spojenie s Rigou. Prípadne aj Praha by mohla byť zaujímavá pre Poprad,” dodala Lucia Blašková, výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry. 

Témy: Poprad letisko

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok