Podnikatelia a diplomati sa stretli na exportnom fóre. Diskutovali aj o spolupráci Slovenska s krajinami mimo EÚ

včera 19:18

Na exportnom fóre v Žiline sa stretli podnikatelia s ekonomickými diplomatmi zastupujúcimi Slovensko v zahraničí. Ide o jedno z najväčších podujatí pod záštitou ministerstva zahraničných vecí. Stretlo sa na ňom viac ako 400 účastníkov.

Súčasťou európskeho spoločenstva je Slovensko už 20 rokov. Voľný obchod, spoločná mena či eurofondy nám otvorili dvere na európskom trhu a priniesli ďalší hospodársky rozvoj. Exportné fórum ponúklo priestor pre nadviazanie nových kontaktov, rozšírenie obchodných príležitostí a získaní skúseností.

„Musíme klásť väčší dôraz na ekonomickú diplomaciu, pretože záujem slovenských firiem v zahraničí treba chrániť, a takisto im pripravovať aj pôdu a možnosti, aby sa naše firmy dokázali presadiť,“ povedal Rastislav Chovanec, štátny tajomník MZVEZ SR.

„Na toto je potrebné vytvárať väzby vzájomné a synergiu aby sme využili ten potenciál, ktorý máme tak podnikatelia, ale aj rovnako naše zastupiteľské úrady,“ povedal Juraj Blanár (Smer SD), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Máme potenciál?

Naša krajina má potenciál v mnohých oblastiach. Máme dobré zázemie v zbrojárstve, automobilovom priemysle, poľnohospodárstve aj turizme.

„Ale sú to aj inovatívne spoločnosti aj oblasti medicíny, biotechnológií, takýchto trendových oblasti, na ktoré sa snažia reflektovať mladé slovenské firmy a podniky,“ dodal Lukáš Parízek, predseda Rady slovenských exportérov.

Spoločnosti si uvedomujú nevyhnutnosť digitalizácie. Vyžaduje ju svetový trh.

„Práve dnes tá digitalizácia ten trh tak spája prepája, že firmy častokrát už nielen na tom lokálnom domácom trhu, dá sa povedať bojujú o tú priazeň zákazníka, ale musia častokrát sa vysporiadať aj s konkurenciou zo zahraničia,“ vysvetlil Ivan Liška, riaditeľ digitálnych stratégií MIRRI.

Črtá sa spolupráca aj mimo EÚ

Minister zahraničných vecí Blanár chce v najbližšom období posilniť ekonomickú diplomaciu Slovenska a rozvinúť spoluprácu aj mimo Európsku úniu.

„Ideme zvýšiť počet našich plnokrvných ekonomických diplomatov, ktorí sa budú venovať čisto len ekonomickej diplomacii zo 17 na 43 čo je veľmi významné posilnenie,“ dodáva Blanár.

Zameriava sa na oblasti, ktoré boli silné ešte za čias bývalého Československa. Nové zastupiteľské úrady otvorí v Malajzii, na Filipínach a v afrických štátoch v Alžírsku a Tanzánii.

Témy: Žilina Export
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok