Rýchlejšie kontroly a bezpečnejšie cestovanie. Digitálna cestovná aplikácia má umožniť jednoduchší pohyb po EÚ

8.10.2024 19:20

Európska komisia v utorok navrhla, aby sa ľudia vstupujúci do schengenského priestoru mohli v budúcnosti preukazovať digitálnymi cestovnými dokladmi.

Inflácia Slovákom v cestovaní nebráni. Vyberajú si však lacnejšie destinácie, ukázal prieskum
Foto: TASR/AP

Potreba urýchliť hraničné kontroly

Podľa exekutívy EÚ bolo v roku 2023 zaznamenaných takmer 600 miliónov prekročení vonkajších hraníc EÚ, čo je jeden z dôvodov, prečo je potrebné urýchliť hraničné kontroly a zároveň zaistiť bezpečnosť. 

Európska komisia v utorok na svojom zasadnutí v Štrasburgu prijala dva návrhy na digitalizáciu pasov a preukazov totožnosti pre osoby cestujúce do schengenského priestoru a z neho. „Občania EÚ aj občania krajín mimo EÚ podliehajú pri prekračovaní vonkajších hraníc EÚ systematickým kontrolám. V súčasnosti sa tieto kontroly vykonávajú fyzicky na hraničných priechodoch,“ uviedla Komisia v tlačovom vyhlásení.

„Vzhľadom na to, že len v roku 2023 bolo zaznamenaných takmer 600 miliónov prekročení hraníc, je potrebné urýchliť hraničné kontroly a zabezpečiť plynulejšie cestovanie, pričom sa zachová vysoká úroveň bezpečnosti a zabezpečí sa, aby bol každý cestujúci skontrolovaný,“ dodala komisia.

Doklady v aplikácii

Podľa návrhu EK by sa vytvorila nová „digitálna cestovná aplikácia EÚ“, do ktorej by si cestujúci mohli ukladať svoje digitálne cestovné doklady. Cestovanie do schengenského priestoru a v rámci neho by potom malo byť jednoduchšie a bezpečnejšie.

Digitálne cestovné doklady budú digitálnou verziou údajov uložených v pasoch a občianskych preukazoch. Bude možné ich uložiť do mobilného telefónu a pre cestujúcich to bude úplne dobrovoľné opatrenie, takže bude na nich, či požiadajú o digitálnu verziu svojich dokladov.

„Dnešný návrh na digitalizáciu pasov a občianskych preukazov umožní plynulejšie a bezpečnejšie cestovanie,“ uviedla podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. Cestujúcim to umožní plynulejší a rýchlejší pohyb po EÚ. „Vieme, že mnohí Európania to považujú za výhodu našej Únie,“ dodala. Ako doplnila na sociálnej sieti X, vďaka tomu budú hraničné kontroly oveľa efektívnejšie.

Podľa jej kolegyne, komisárky EÚ pre vnútorné záležitosti Ylvy Johanssonovej, sú digitálne pasy „dôležitým krokom vpred pri posilňovaní bezpečnosti v schengenskom priestore“, ale zároveň uľahčia cestovanie. „Umožnia pohraničnej stráži rýchlo prepustiť skutočných cestujúcich a lepšie sa sústrediť na zastavenie podozrivých zločincov a teroristov,“ dodala Johanssonová.

Pozrite si reportáž z 2. októbra 2024 o digitalizácii dokladov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok