Nižšie ceny tak skoro nečakajme. Maslo v obchodoch raketovo dražie, za niektoré zaplatíme až štyri eurá

Stáva sa ukazovateľom inflácie. Maslo na pultoch obchodov raketovo dražie. Jeho cena sa hýbe od dvoch eur, drahšie značky dokonca prekročili hranicu štyroch eur. Môže za to úbytok mlieka v Európe aj väčší dopyt, keďže mnohé gazdiné počas chladných mesiacov viac pečú. Obchodníci tak cenovky nadol neprepíšu.

Hoci sa cena masla na burze oproti minulému mesiacu znížila, stále je výrazne drahšie ako na začiatku roka. Nájsť 250 gramové balenie pod 2 eurá je prakticky nemožné. Citlivo to vnímajú napríklad cukrári.

Určovať ceny si nemôžeme

„Je to čoraz náročnejšie a hlavne aj pre toho zákazníka, pretože tie vstupné náklady sú oveľa drahšie,“ tvrdí cukrárka z Bardejova Jana Simová.

S nákupným košíkom sa na malý cenový prieskum v hlavnom meste vybral aj štáb televízie ta3. Najlacnejšie maslo bolo za menej ako 2,5 eura. Cenu však ovplyvňujú akcie alebo konkurenčné prostredie. V prípade korporátnych značiek supermarketov sa ceny líšia iba minimálne.

Ceny masla na pultoch obchodov ovplyvňuje najmä európska produkcia mlieka, ktorá je v súčasnosti podpriemerná, hoci tá domáca je na bežných číslach.

Toto ovplyvňuje trh

„Slovensko je veľmi malá krajina na to, aby si sama diktovala ceny. Máme približne o 0,4% menej mlieka v porovnaní s predchádzajúcim obdobím v rámci toho celoeurópskeho priestoru. Na cenotvorbu v prípade masla nám vplývajú celoeurópske spotové ceny mlieka a smotany,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Maslo si udrží cenu aj po znížení DPH

Niektoré krajiny začali v poslednom období nakupovať do zásoby výrazne väčšie množstvo mlieka. A do jeho produkcie negatívne zasiahli aj nedávne povodne alebo choroby zvierat. S nimi sa potrápili napríklad chovatelia v Holandsku.

Potravinári predpokladajú, že si maslo svoju cenu udrží aj po znížení DPH na 5%. Výrobcovia si totiž môžu do výslednej sumy premietnuť zvýšené náklady materiálov a surovín.

„Ten pozitívny efekt zníženia DPH sa rozplynie práve kvôli konsolidačnému balíku a kvôli zvýšeniu DPH iných tovarov a služieb,“ dodala Holéciová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok