Robotická chirurgia mení tvár zdravotníctva: Viac presnosti, menej komplikácií

8.10.2024 18:10

Robotická chirurgia sa stáva novým štandardom v mnohých chirurgických odboroch. Zatiaľ čo v Česku už niekoľko rokov úspešne využívajú robotické systémy, na Slovensku je ich výrazne menej. Napriek tomu, slovenské nemocnice, najmä v Banskej Bystrici, dosahujú vynikajúce výsledky. O benefitoch pre operatérov aj pacientov debatovali odborníci na konferencii televízie ta3 Zdravotníctvo.

panel 5.png
Foto: ta3

Predseda zdravotníckeho výboru NR SR, prednosta II. urologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a primár/vedúci robotického centra Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici Vladimír Baláž uviedol, že za minulý a predminulý rok urobili 800 robotických výkonov. „Už máme 6 000 výkonov, takže ja si myslím, že sa nemáme za čo hanbiť. Ideme dobre, sme multiodborové centrum. Už sme dostali povolenie z ministerstva zdravotníctva na verejné obstarávanie tretieho robotického systému. Budeme naozaj veľké komplexné centrum, zrejme možno aj prvé vo východnej a strednej Európe, ktoré bude mať tri robotické pracoviská,“ prezradil.

Benefity robotickej chirurgie potvrdil svojimi dátami aj zdravotnícky analytik Martin Smatana. Pri porovnaní počtu výkonov na jedno pracovisko s Poľskom vyšlo, že nemocnica v Banskej Bystrici je prvá v rámci celého Poľska a Slovenska.

Robotika vs laparoskopia

Čo sa týka benefitov uviedol štúdiu výsledkov z desiatich rokov fungovania robota od hlavného amerického výrobcu z Kalifornie. Porovnala robotickú chirurgiu, laparoskopiu a klasickú chirurgiu. „Pri komplikáciách to bolo oproti laparoskopii 14 percent menej, oproti štandardnej otvorenej chirurgii 39 percent. Líši sa to od diagnózy a od prístroja, ktorý bol použitý, lebo za 10 rokov boli štyri zmeny tých prístrojov. Čo sa týka tridsaťdňovej hospitalizácie robotika oproti štandardnej laparoskopii mala 23 percent menej a najkľúčovejšie - úmrtnosť bola oproti štandardnej laparoskopii o 33 percent nižšia a oproti otvorenej chirurgii 57 percent. Takže obrovské čísla, čo sa týka klinického benefitu,“ povedal s tým, že robotická chirurgia výrazne znižuje aj dobu rekonvalescencie.

Prednostka Gynekologické kliniky 3. LF UK a ÚVN Pavla Svobodová uviedla, že u nich vo vojenskej nemocnici v Prahe je prvý robotický systém už od roku 2006. Robotiku takisto používajú zdieľane viaceré obory. „Sú to predovšetkým urológovia, to je majorita, potom sú to brušní chirurgovia a gynekológovia a teraz sa pripravujú na používanie aj špecialisti ORL. Máme teraz v súčasnosti dva systémy a za rok dosahujeme asi 750 výkonov,“ povedala.

Uznala, že rozvoj robotiky vo všeobecnej chirurgii a v gynekológii je v posledných rokoch výrazný a ide ruka v ruke s celosvetovým vývojom. „Výhody pre pacientov a pre operatérov sa prelínajú. Zistili sme, že robotická technológia by nemala byť rezervovaná iba pre niektoré určité diagnózy, ale skrátka, že to je technológia, ktorá by nám mala pomáhať všade tam, kde čakáme komplikácie,“ myslí si.

Operácie srdca robotom

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Kardiocentra AGEL a prednosta Kliniky srdcovej a cievnej chirurgie UPJŠ LF a KCE František Sabol pripomenul, že od septembra máme šieste centrum. „V srdcovej chirurgie je to oveľa väčší benefit ako pri urológii, gynekológii, chirurgii a to v tom, že sa nemusí píliť hrudná kosť. Celistvosť zachovanie hrudnej kosti je významný efekt pre nás a samozrejme pre pacienta. Doba hospitalizácie u našich pacientov je jeden a pol dňa na ARO a štyri a pol dňa po operácii srdca idú domov,“ povedal.

Začiatkom roka by chceli začať robiť robotické operácie srdcových chýb a vrodených srdcových chýb. „Sme jediný na Slovensku, čiže ten okruh pacientov je veľký. Zháňame týchto pacientov, riešime dokumenty,“ dodal.

V 40 kardiocentrách v Európe sa robí ročne okolo 2 700 výkonov. V septembri sa dokonca urobila prvá transplantácia srdca pomocou robota.

Prezident SLK Jaroslav Šimo vidí ako veľký hendikep, že v univerzitnej nemocnici v Bratislave nemajú robotické pracovisko.

„My sme generácia, ktorá zažila veľké zmeny nielen v chirurgii, ale celkovo v medicíne. V chirurgických odboroch sa to vyvíjalo neuveriteľným spôsobom. Najprv prišli laparoskopické operácie ako druhá gramotnosť chirurga a teraz sa posúvame ďalej. Robotická chirurgia, to je zdokonalenie tej laparoskopickej metódy tým, že medzi chirurga a medzi inštrumenty sa vsunul ešte robot, ktorý zlepšuje presnosť operácie. Samozrejme ako každá nová metóda časom sa presne určia tie správne indikácie. To bolo vo všetkom, aj v laparoskopickej chirurgii, aj v robotickej chirurgii,“ povedal.

Ocenil, že na Slovensku máme zanietencov, ktorí idú za svojim cieľom. Problémom sú skôr politici a ekonómovia, ktorí stále spomínajú náklady na zdravotníctvo. Podľa neho by sa skôr malo hovoriť o investícii do zdravia budúcej generácie.

Viac zaujímavostí sa dozviete vo VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok