Výsledky štúdie odborníkov nepotešili. Účinok vakcín proti opičím kiahňam po roku prudko klesá

8.10.2024 16:00

Účinnosť vakcíny proti opičím kiahňam (mpox) medzi šiestimi a 12 mesiacmi po zaočkovaní prudko klesá a na zaistenie dlhodobej ochrany sú zrejme potrebné posilňovacie dávky, uvádza nová štúdia. Informujú o tom správy vedeckého žurnálu JAMA a portálu Medical Xpress.

mpox opičie kiahne
Foto: TASR/AP

Štúdia uvádza, že úroveň protilátok v tele šesť až 12 mesiacov po vakcinácii prvou dávkou začala prudko klesať a vrátila sa takmer na úroveň pred očkovaním. Štúdiu viedli vedci z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), výsledky zverejnili 3. októbra vo vedeckom žurnále JAMA.

Opičie kiahne sú infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte, často pri sexuálnom styku. Spôsobuje horúčky, opuch lymfatických uzlín, bolesti svalov, vyrážky a rany na koži. Väčšina prípadov má mierny priebeh, niektoré však môžu byť aj smrteľné.

Afrika vyhlásila stav ohrozenia

Ochorenie sa objavilo v Afrike a od roku 2022 sa rozšírilo nielen do viacerých afrických krajín, ale aj do ďalších krajín sveta, napríklad Švédska či Thajska. Tento rok sa v Afrike vírusom nakazilo viac ako 24 000 ľudí a viac ako 600 chorobe podľahlo.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v súvislosti s epidémiou opičích kiahní v Konžskej demokratickej republike najskôr núdzový stav a neskôr medzinárodný stav ohrozenia.

"Je preto dôležité posúdiť riziko nákazy u jednotlivcov vakcinovaných proti ochoreniu počas roku 2022," uvádza Dan H. Barouch, riaditeľ Centra vakcinačného a virologického výskumu v BIDMC.

Zaočkovali najohrozenejšie skupiny obyvateľstva

Úrady verejného zdravotníctva v snahe zastaviť šírenie ochorenia prioritne očkovali skupiny obyvateľstva, pri ktorých hrozilo zvýšené riziko nákazy. Patrili medzi ne napríklad ľudia s viacerými sexuálnymi partnermi a najmä homosexuálni muži, zdravotníci, pracovníci v laboratóriách a ľudia, ktorí navštívili miesta výskytu opičích kiahní.

Barouch s kolegami 12 mesiacov posudzovali imunitnú odpoveď 45 osôb zaočkovaných v roku 2022. Pozorovali pritom osoby vakcinované jednou alebo dvomi dávkami vakcíny MVA-BN alebo osoby s potvrdeným výskytom opičích kiahní.

Dôležitosť dvojdávkovej vakcinácie

Úroveň protilátok v sére a odpoveď T-lymfocytov posudzovali pred vakcináciou a po troch týždňoch a potom po troch, šiestich, deviatich a dvanástich mesiacoch od vakcinácie.

"Naša štúdia podčiarkuje dôležitosť vakcinácie oboma odporúčanými dávkami aplikovanými podkožne alebo vnútrokožne na posilnenie imunity bez ohľadu na čas, ktorý uplynul medzi jednotlivými dávkami. Pri tejto epidémii opičích kiahní je kriticky dôležité zaistiť širokú dostupnosť kompletného očkovania," vyhlásila doktorka Ai-ris Yonekura Collierová, ktorá je jednou z riaditeliek Oddelenia klinických skúšok na BIDMC.

Doktor Barouch dodáva, že efektívnosť vakcíny je potrebné ešte overiť vykonaním klinických skúšok s väčším počtom účastníkov, ktoré potvrdia jej všeobecnú aplikovateľnosť.

Pozrite si reportáž o očkovaní proti chorobe mpox z 5. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok