Nový šéf zdravotníctva by mal mať "gule" na zmeny, tvrdí Szalay. Podľa Baláža netreba byť netrpezlivý

ta3/Anna Kopčanová
včera 16:12

V relácii Téma sme sa rozprávali s členom Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo Tomášom Szalayom zo SaS a predsedom Výboru NR SR pre zdravotníctvo Vladimírom Balážom zo Smeru o tom, čo bude ďalej so slovenským zdravotníctvom po tom, ako prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini neprijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej, pretože ešte nie je dohoda na mene jej nástupcu.

Szalay Baláž
Foto: TASR/M. Baumann, J. Krošlák

Člen Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo Tomáš Szalay na situáciu reagoval, že "nie je dôvod, aby sme tu teraz strácali čas a predlžovali to utrpenie, pretože ministerka už teraz neprijme žiadne rozhodnutie, ktoré by bolo zásadné".

Doplnil, že na poste šéfa zdravotníctva by mal byť niekto, kto má "víziu, gule, odvahu na to, aby robil zmeny".

Szalay nevidí dôvod, aby daný proces trval niekoľko dní. Preto, že o mene nástupcu sa už hovorí, je názoru, že vláda môže odvolať štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky Kamila Šaška v stredu a v ten deň môže premiér Robert Fico hlave štátu povedať, že Šaško je ich kandidát a Slovensko môže mať nového šéfa rezortu.

Netreba byť netrpezlivý

Predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Vladimír Baláž naopak ku aktuálnemu neprijatiu demisie ministerky z dôvodu čakania na vhodného kandidáta uviedol, že netreba byť netrpezlivý, "nič sa špeciálneho nedeje", zhodnotil. Doplnil, že keď prezident nepoverí čím skôr vedením daného rezortu žiadneho súčasného člena vlády, tak sa situácia vyvinie počas nasledujúcich dní.

Na základe slov Szalaya by aktuálne mali byť diskusie o príprave štátneho rozpočtu a nový šéf ministerstva by sa podľa neho mal do rokovaní zapojiť čím skôr. "Strana Hlas má obsadzovať túto stoličku a tým pádom nerozumiem, prečo by to malo takto strašne dlho trvať," uviedol na základe tvrdení politikov, že daný rezort patrí Hlasu.

Stratili rok

Szalay na margo štvorročného funkčného obdobia upozornil, že: "Mohli by sme začať riešiť problémy, ktoré sme rok neriešili, my sme stratili ten jeden rok, počas ktorého sa zvyknú robiť najťažšie opatrenia". Ako dôvod uviedol, že keď občania prídu k volebným urnám, dovtedy by mali "zabudnúť na to zlé a žať ovocie".

Baláž vzhľadom na serióznosť problematiky zdravotníctva hodnotí, že "z neho je niekedy vážna téma iba vtedy, ak chceme robiť z toho nejaký väčší rozruch. A keď chceme s tým pracovať na dennodennej báze, tak vtedy to takmer nikoho nejako veľmi nezaujíma". Súčasný kritický stav predmetného rezortu považuje za dôsledok uvedeného postoja.

Predseda daného výboru oceňuje však prijatie zdravotníkov prezidentom. Uznáva, že konsolidácia sa ich dotkla. Podľa neho sa situácia bude musieť vyriešiť k spokojnosti obidvoch strán. Je presvedčený, že hlava štátu svoj názor otvorene povie po stretnutí so zdravotníkmi.

Pozrite si vyjadrenie prezidenta zo 7. októbra 2024 k demisii ministerky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok