PR správa

iPhone 16 vs. Xiaomi 14T: Ktorý smartfón je pre vás ten pravý?

PR článok
8.10.2024 13:08

September bol mesiac plný noviniek. Svoje nové modely smartfónov predstavil americký Apple, aj čínsky Xiaomi. Fanúšikovia jabĺčkových zariadení sa tak dočkali dlho očakávaného iPhone 16, ktorý prekvapil novým tlačidlom Camera Control. Zahanbiť sa nedalo ani Xiaomi, ktoré nadviazalo na úspešnú sériu T13. Novinkou sú smartfóny Xiaomi 14T a 14T Pro, ktoré majú vyšší výkon a využívajú funkcie umelej inteligencie.

Nový iPhone 16 Pro
Foto:

Novinka iPhone 16 je dostupná v 4 prevedeniach 

Nová série Apple iPhone 16 predstavuje štyri rôzne modely telefónov. Základný iPhone 16 je vylepšenou verziou predchádzajúceho modelu iPhone 15 a prichádza s viacerými novinkami. K dispozícii je aj väčšia verzia, iPhone 16 Plus. Pre náročnejších užívateľov sú k dispozícii modely iPhone 16 Pro a ešte väčší a výkonnejší iPhone 16 Pro Max. Všetky tieto modely sú dostupné vo viacerých farebných variantoch a s rôznymi kapacitami úložiska.

Apple predstavil nové modely smartfónov v týchto farbách: 

  • Black Titanium (16 Pro, 16 Pro Max)
  • White Titanium (16 Pro, 16 Pro Max)
  • Natural Titanium (16 Pro, 16 Pro Max)
  • Desert Titanium (16 Pro, 16 Pro Max)
  • White (iPhone 16, 16 Plus)
  • Black (iPhone 16, 16 Plus)
  • Pink (iPhone 16, 16 Plus)
  • Ultramarine (iPhone 16, 16 Plus)
  • Teal (iPhone 16, 16 Plus)

Telefóny iPhone 16 prekvapili multifunkčným tlačidlom 

Medzi nové funkcie iPhone telefónov patrí multifunkčné tlačidlo Camera control, ktoré je umiestnené na pravej strane zariadenia, hneď pod tlačidlom uzamykania. Poskytuje rýchly prístup k fotoaparátu a jeho nastaveniam ešte pred samotným fotením, takže vďaka nemu môžete okamžite a pohodlne snímať fotografie. Tlačidlo je mechanické, ale reaguje aj na dotyk.

Tlačidlo Camera control ponúka viacero možností ovládania:

  • Jemné stlačenie aktivuje automatické zaostrovanie pri fotení alebo natáčaní videa.
  • Silnejší tlak zachytí snímku.
  • Posúvaním prsta do strán po tlačidle môžete meniť priblíženie.
  • Taktiež umožňuje prepínanie medzi foto a video režimom.

Základný model iPhone 16 zaujme cenou 

Z novej rady Apple telefónov má základný model iPhone 16 najnižšiu cenu. V prípade, že túžite po novom telefóne, ale máte obmedzený rozpočet, tento model stojí za zváženie. V porovnaní s 15-kou si zachoval rovnakú veľkosť, avšak konštrukcia prešla vylepšením. Nové modely sú vyrobené z recyklovaného hliníka, pričom zadná strana je pokrytá farebným sklom chráneným Ceramic Shield technológiou, vďaka čomu sa zvýšila odolnosť telefónu o 50 %. Tešiť sa môžete aj na vylepšený fotoaparát, ktorý zahŕňa 48 Mpx Fusion fotoaparát a 12 Mpx ultraširokouhlý objektív. 

Tento model je dostupný v niekoľkých farebných prevedeniach, kým ženské publikum zaujme iPhone 16 Pink, biela alebo čierna farba predstavujú univerzálne riešenie pre každého.  

iPhone 16 má multifunkčné tlačidlo. Foto: iPhone 16 má multifunkčné tlačidlo.

iPhone 16 Plus je vylepšenou verziou základného modelu

Tento model zaujme každého, kto hľadá smartfón s veľkým displejom. Nový iPhone 16 Plus ponúka displej o veľkosti 6,7", dvojitú foto sústavu a výkonný čip A18 so 6-jadrovým procesorom a 5-jadrovým grafickým čipom. Nechýba mu ani akčné tlačidlo Camera control, či funkcie umelej inteligencie. V porovnaní so základným modelom má dlhšiu výdrž batérie, zvládne prehrávať až 27 hodín videa. Pri výbere však treba rátať s tým, že s väčšími rozmermi súvisí aj vyššia hmotnosť a cena. 

Apple iPhone 16 Pro má väčší displej 

Apple zväčšil displej modelu iPhone 16 Pro na 6,3" (oproti 6,1" pri iPhone 15 Pro). Titánový rám v kombinácii so sklenenou prednou a zadnou stranou vyzerá veľmi elegantne a zároveň pôsobí mimoriadne robustne. Užívateľom ponúka najnovší čip A18 Pro so 6-jadrovým CPU a GPU. V kombinácii s technológiou Apple Intelligence zabezpečuje vyšší výkon než základný model iPhone 16. 

Najvýraznejším prvkom je však profesionálna sústava troch fotoaparátov, vrátane 48 Mpx Fusion objektívu, 48 Mpx ultraširokouhlého objektívu a teleobjektívu. Video je možné nahrávať v rozlíšení 4K pri 120 snímkach za sekundu. Navyše dokáže natáčať aj priestorové videá, ktoré si môžete prezerať v okuliaroch Apple Vision Pro.

Funkcia bezdrôtového nabíjania je súčasťou každého modelu iPhone 16. Foto: planeo.sk Funkcia bezdrôtového nabíjania je súčasťou každého modelu iPhone 16.

iPhone 16 Pro Max ponúka najväčšie rozmery 

Táto novinka od Apple je zatiaľ najväčšia z celej ponuky Apple smartfónov. V porovnaní s predchodcom 15 Pro Max o veľkosti 6,7" teraz telefón iPhone 16 Pro Max disponuje pôsobivým Super Retina XDR displejom s uhlopriečkou 6,9". Navyše, nový iPhone 16 Pro Max sa môže pochváliť jednými z najtenších rámčekov v súčasnej konkurencii smartfónov.

Telefón iPhone 16 Pro Max je vybavený 6-jadrovým CPU a GPU a výkonným čipsetom Apple A18 Pro, ktorý bol vyvinutý pomocou druhej generácie 3nm technológie. Nový model tiež zaujme výkonným 48 Mpx Fusion fotoaparátom. Ultraširokouhlý objektív zachytí aj tie najjemnejšie detaily, zatiaľ čo 5x teleobjektív zabezpečí ostré snímky aj na dlhé vzdialenosti. Výhodou je aj možnosť prehrávania videa v 4K rozlíšení pri 120 snímkach za sekundu.

Konkurencia od Xiaomi zaujme výkonom aj cenou 

Modelová séria Xiaomi 14T tradične pozostáva z dvoch smartfónov, ktoré disponujú identickými rozmermi a displejom o veľkosti 6,67”. Obe zariadenia disponujú certifikátom IP68, ktorý zabezpečuje ich odolnosť voči vode a prachu, čím prispieva k dlhšej životnosti.

Základný smartfón Xiaomi 14T ponúka výborný pomer ceny a výbavy a Pro verzia sa sústreďuje na niekoľko vylepšení súvisiacich s rýchlejším nabíjaním, či kvalitnejším fotoaparátom. Obe novinky však majú veľa čo ponúknuť.

Nová rada smartfónov Xiaomi 14T je dostupná v týchto farebných prevedeniach: 

  • Titan Black 
  • Titan Blue
  • Titan Gray 
  • Lemon Green (len vo verzii 14T) 

Nová séria smartfónov Xiaomi 14 T. Foto: planeo.sk Nová séria smartfónov Xiaomi 14 T.

Umelá inteligencia v smartfónoch Xiaomi 14T konkuruje Applu 

Umelá inteligencia v nových smartfónoch Xiaomi 14T posúva produktivitu a kreativitu na novú úroveň. Vďaka spolupráci s Googlom môžu užívatelia prostredníctvom funkcie Circle to Search okamžite vyhľadávať čokoľvek, čo vidia na obrazovke, bez nutnosti prepínania medzi aplikáciami. Okrem toho séria Xiaomi 14T ponúka aj aplikáciu Google Gemini, ktorá je skvelou pomocníčkou pri písaní, vzdelávaní, plánovaní a ďalších úlohách.

Nové AI funkcie zahŕňajú tlmočníka, ktorý umožňuje preklad v reálnom čase, AI diktafón, ktorý automaticky prepisuje nahrávky do textu, a AI nástroje na úpravu obrázkov, ktoré inteligentne rozširujú a zlepšujú kvalitu fotiek. Nechýba ani funkcia na odstránenie nežiaducich objektov z fotografií pre dokonalý záber. 

Xiaomi ide s dobou a do novej generácie prinieslo aj AI Film, ktorý zjednodušuje vytváranie krátkych videí podobných Instagram reels, čo uľahčuje tvorbu populárneho obsahu. Pokročilá AI technológia v spolupráci s Leica Summilux vylepšuje aj výsledné fotografie, ktorých kvalitu oceníte najmä pri nočných záberoch. 

Xiaomi 14T Pro disponuje 120 W nabíjaním. Foto: planeo.sk Xiaomi 14T Pro disponuje 120 W nabíjaním.

Vlajková loď Xiaomi 14T Pro splní očakávania náročných zákazníkov 

Nový Xiaomi 14T Pro ponúka vyváženú kombináciu vysokého výkonu, pokročilých funkcií umelej inteligencie integrovaných do systému a elegantného dizajnu. A to všetko za cenu, ktorá zostáva dostupná pre široké spektrum používateľov.

Jadrom Xiaomi 14T Pro je výkonný procesor MediaTek Dimensity 9200+, ktorý v kombinácii s 12 GB RAM bez problémov zvládne aj náročné úlohy. Telefón je dostupný v troch variantoch úložiska - 256 GB, 512 GB a až 1 TB, čo poskytuje dostatok priestoru aj pre tých najnáročnejších používateľov.

Verzia 14T Pro je vybavená trojitým zadným fotoaparátom, ktorý zahŕňa hlavný 50-megapixelový objektív s optickou stabilizáciou obrazu (OIS) a vynikajúcou svetelnosťou f/1.6, 12 MP ultraširokouhlý fotoaparát so 120° uhlom záberu a 50 MP teleobjektív s 3,2-násobným optickým zoomom.

Telefón Xiaomi 14T Pro disponuje 5 000 mAh batériou, ktorá zaručuje dostatok energie na celý deň bežného používania. So 120 W rýchlym nabíjaním sa nabíjanie stáva záležitosťou niekoľkých minút – plnú kapacitu batérie dosiahnete približne za 19 minút, čo je skutočne impozantné.

Ak teda hľadáte smartfón, ktorý poskytuje vynikajúci pomer ceny a výkonu bez toho, aby ste museli robiť kompromisy v oblasti funkcií či dizajnu, Xiaomi 14T Pro rozhodne stojí za zváženie. Tým, ktorí sú ochotní si za kvalitu a značku priplatiť zostáva na výber nová rada iPhone 16

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok