Zdravotnícky paradox: Najlacnejšie lieky na Slovensku sú nedostupné

11.10.2024 15:27

Slovensko má jednu z najprísnejších cenových regulácií generík v Európe. Nízke ceny odradili výrobcov od dodávok, čo spôsobuje výpadky liekov v lekárňach a núti pacientov hľadať alternatívy, často za oveľa vyššie ceny. Je ohrozená dostupnosť liečby pre širokú verejnosť? Odborníci debatovali na konferencii televízie ta3 Zdravotníctvo.

panel 444.png
Foto: ta3

Zdravotnícky analytik Martin Smatana na úvod konferencie priblížil štatistiky o podiele generickej liečby na celkovej liečbe. „Posledné čísla máme za rok 2021, kde na prvý pohľad to nevyzerá zle. Keď sa pozrieme na počet predpísaných balení, tak máme okolo 64 percentný podiel v prospech práve genetickej liečby. Takto to môže vyzerať veľmi dobre, ale keď sa pozrieme na ďalšie parametre a ako sa to percento hýbalo v čase, tak približne pred 10 rokmi sme mali 72-73 a pred nejakými 15 rokmi takmer 80 percentný podiel, takže tento podiel nám klesá,“ uviedol.

Dôvod, prečo je to tak, nie je podľa neho, len v tom, že máme nízke ceny. „Keď sa pozrieme na sektory a na viaceré produkty, tak existujú úspešné firmy, ktoré majú nízke marže, ale to sú väčšinou vysoko obrátkové firmy, ktoré majú nízke marže a veľké trhové objemy, čo bohužiaľ u nás nie je. Keď sa pozrieme, ako vyzerala naša cenová regulácia, tak medzi rokom 2018 a júlom 2022 sme mali najprísnejšiu reguláciu cien generík v rámci celej Európy,“ dodal. Pripomenul, že generiká nie len šetria, ale zlepšujú aj dostupnosť liečby.

Viac výrobcov, viac alternatív

Viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková konštatovala, že situácia na Slovensku je podobná ako v okolitých krajinách. „Týka sa to liekov, ktoré sú najčastejšie vydávané a to sú lieky na ochorenia kardiovaskulárneho systému. Najčastejším problémom sú lieky, ktoré radíme do kategórie antiinfektíva na systémové použitie alebo teda antibiotiká. Tam sa stretávame najčastejšie s nedostatkom,“ povedala.

Upozornila, že práve pri týchto liekoch by sme mali mať na trhu viac výrobcov a tým pádom viac dostupných alternatív pre pacienta. Ak totiž vypadne jeden dodávateľ, tak sa rýchle minú zásoby aj u tých ostatných a častokrát je problém u pacienta vymieňať niektorú terapiu za inú alebo podobnú.

„Toto je situácia, ktorá pretrváva dlhoročne. Raz nám chýba taký liek, potom nám chýba taký liek. Problémom je, že nám chýbajú lieky, ktoré rádovo stoja niekoľko centov alebo niekoľko jednotiek eur. Chýbajú nám bežné lieky s obsahom či už antibiotík na vonkajšie použitie alebo sú to nejaké kvapky, ktoré sa používajú na lokálne použitie alebo sú to nejaké tablety,“ upozornila s tým, že ďalším problémom, ktorý ale v lekárni riešiť nevedia je nedostatok vakcín.

Prezidentka GENAS Terézia Szádocká potvrdila trend, že viacerí výrobcovia generických a biosimilárnych liekov sťahujú svoje lieky zo zoznamu hradených liekov zdravotnými poisťovňami. Upozornila na európsku analýzu podľa ktorej v 69 percentách sa zásobovanie európskych trhov pre generické lieky uskutočňuje cez jedného alebo dvoch výrobcov alebo dodávateľov. „Je to alarmujúce číslo, keď si uvedomujeme, že veľmi rýchlo môže vzniknúť domino efekt, keď výrobca dodávateľ lieku, ktorý má najväčší podiel na trhu, vypadne a nie je schopný zásobovať pacientov alebo tú ktorú krajinu liekmi. Ten druhý v poradí nikdy nebude schopný reagovať z jedného dňa na druhý. Minimálne pol roka je potrebných na to, aby sa vyrobili navyše zásoby a dostali sa na slovenský trh,“ povedala.

Lieková turistika

Viceprezidentka AOPP Elena Marušáková prezradila, ako zúfalo pacienti riešia nedostatok liekov.

„Poznám množstvo pacientov, ktorí ako dôchodcovia, keďže majú vlaky zdarma, tak si večer sadnú na vlak, odcestujú niekde do Českej republiky a na druhý deň si ten recept vyberú. V takýchto prípadoch sa nejedná o nedostupnosť z titulu nejakého problému vo výrobe vzhľadom k tomu, že v okolitých štátoch ten liek dostupný je,“ uviedla.

Potom je tu, podľa nej, druhá skupina pacientov, ktorá takéto možnosti na vycestovanie nemá a vzhľadom k tomu, že ich liek je dlhodobo nedostupný, lekár je nútený zmeniť im liečbu a zvyčajne ju nezmení na inú alternatívu, ktorá je rovnako lacná. Častejšie sa stretávajú s tým, že kým doteraz mu stačil liek, ktorý stál zhruba 5,50 eur, tak nanovo ho lekár nastaví na liek, ktorý stojí 5 500. Ďalšou veľkou skupinou sú pacienti, ktorí sú nastavení na liečbu, ktorá už ani nemá platnú registráciu na Slovensku.

„My nemáme na Slovensku registrovaný jediný liek s obsahom cisplatiny. Cisplatina je základ v onkologickej liečbe. Pokiaľ si dobre pamätám, tak tá liečba aktuálne stojí 50 mililitrové balenie okolo 17-18 eur. Dlhodobo ide takisto na výnimky a ak ten liek nemáme v onkologickej liečbe, každý to vie, že ten pacient, napríklad v pľúcnych ochoreniach plus iné karcinómy prechádza na x násobne drahšiu liečbu. Čiže vlastne my nič nešetríme,“ tvrdí.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Slobodník uviedol, že v roku 2023 bolo prijaté uznesenie a postup, ktorý sa nazýva osobitná cenová regulácia. „Umožňuje inovatívnym liekom alebo liekom generickým zvyšovať cenu, keď dokážu tie firmy, ktoré ich dovážajú, že ich výroba tých liekov je vyššia ako bola tá cena, ktorá je,“ povedal s tým, že pekným príkladom je výroba penicilínu na Slovensku, ktorý sa dovážal do celej Európskej únie z Indie.

 

Viac zaujímavostí sa dozviete vo VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok