Tajné operiácie a dodávka zbraní. Izrael pri nálete v Libanone zabil šéfa logistického veliteľstva Hizballáhu

včera 07:44

Izraelská armáda v pondelok pri nálete na libanonskú metropolu Bejrút zabila šéfa logistického veliteľstva proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Suhajla Husajna Husajního. Izraelská armáda to oznámila v utorok prostredníctvom vyhlásenia citovaného agentúrou Reuters

Hizballáh
Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tvrdí, že veliteľstvo, ktorému velil Husajní malo na starosti logistiku Hizballáhu a rozpočtovanie jeho rôznych jednotiek. Bol tiež v rámci Hizballáhu členom Rady džihádu - najvyššieho vojenského orgánu tejto militantnej skupiny.

Zohrával kľúčovú rolu

Podľa Izraela Husajní zohral kľúčovú úlohu pri presunoch zbraní medzi Iránom a Hizballáhom a bol zodpovedný za distribúciu moderných zbraní medzi jednotky Hizballáhu, pričom dohliadal na prepravu aj prideľovanie týchto zbraní.

Bol súčasne zodpovedný za rozpočtovanie a logistické riadenie najcitlivejších projektov Hizballáhu, vrátane vojnových plánov a iných špeciálnych operácií, ako je koordinácia teroristických útokov proti Izraelu z Libanonu a Sýrie, uviedla izraelská armáda vo svojom vyhlásení.

Veliteľstvo, ktorému Husajní velil, sa venuje aj vývoju presne navádzaných striel a ich uvádzaniu do výroby.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. októbra 2024 o situácii medzi Izraelom a Libanonom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok