Na Ukrajinu dorazila munícia za milióny eur, ktorú financovala slovenská zbierka. Iniciatíva pomáha ďalej

Na Ukrajinu dorazila munícia, na ktorú vyzbierala peniaze slovenská zbierka. Prispelo na ňu takmer 70-tisíc darcov sumou viac než 4 milióny eur.

Munícia na Ukrajinu.jpg
Foto: Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu

Munícia pre ukrajinských obrancov

Obrancovia Ukrajiny teraz môžu využívať delostreleckú muníciu, ktorú zabezpečila slovenská občianska zbierka „Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my“.

„Slovenská občianska spoločnosť sa pridala k muničnej iniciatíve českej vlády po tom, čo tak odmietol urobiť premiér Robert Fico a Vláda SR. Zbierka sa stala historicky najväčšou fundraisingovou kampaňou na Slovensku a zarezonovala aj v zahraničí, keď o nej napísali veľké svetové aj ukrajinské médiá,“ vyjadrila sa iniciatíva.

Plánovanie nákupu munície ohlásili organizátori ešte v máji. Na účet zbierky poslalo finančný príspevok takmer 70-tisíc darcov. Na muníciu sa vyzbieralo takmer 4 a pol milióna eur, a to za rekordne rýchly čas - 22 dní. Iniciatíva pokračuje v zbierke aj ďalej. Zvyšné prostriedky organizátori použijú na nákup granátov do granátometov.

Delostrelecká munícia.jpg Foto: Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu

2 700 kusov munície prepravilo 6 kamiónov

V spolupráci s českými a ukrajinskými partnermi doručili organizátori 2 700 kusov munície kalibru 122 mm.

Podľa tímu zbierky „ide o kombináciu dvoch druhov streliva, z ktorých jeden má väčší dostrel. Náklad vážil 122 ton a na miesto určenia ho prepravilo 6 kamiónov“.

Zvyšné prostriedky organizátori použijú na nákup granátov do granátometov. Podľa iniciatívy Slováci aj Česi stále na zbierku prispievajú, pričom od augusta poslali viac než 100-tisíc eur, z čoho väčšinu darovali práve západní susedia.

“Vojna proti Ukrajine zo strany ruského agresora ani zďaleka nekončí a naši susedia muníciu stále potrebujú ako soľ, aby sa útokom dokázali brániť. Preto sme sa v Mier Ukrajine rozhodli v zbierke pokračovať. V záujme bezpečnosti Slovenska a celého európskeho kontinentu musí Ukrajina túto vojnu vyhrať,” povedal Marián Kulich z občianskeho združenia Mier Ukrajine.

Nová zbierka na sanitky

Organizátori zbierky na muníciu, aktivista Fedor Blaščák a fotoreportér Vladimír Šimíček, naďalej pokračujú v humanitárnej pomoci Ukrajine. Spolu s ďalšími fotografmi a novinármi organizujú novú zbierku na sanitky a rušičky dronov.

V rámci zbierky s názvom Sanitky pre Ukrajinu sa doteraz vyzbieralo viac než pol milióna eur, vďaka čomu sa na front k zdravotníkom dostalo viac než 70 sanitiek a terénnych vozidiel.

Pozrite si reportáž zo 17. apríla 2024 o zbierke Munícia pre Ukrajinu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok