Dolinková odchádza za nepríjemných okolností. Zdravotníctvo už nie je prioritou pre premiéra, tvrdí politológ Řádek

ta3/Anna Kopčanová
dnes 11:58

V relácii Téma sme sa rozprávali s politológom Miroslavom Řádekom o demisii ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej.

Řádek v prvom rade poukázal na to, že životnosť jedného ministra zdravotníctva na Slovensku je "extrémne" krátka a štatisticky sa pohybuje okolo roku a pol až dvoch rokov.

Zhodnotil, že súčasná ministerka odchádza po necelom roku, za "veľmi nepríjemných" okolností, kedy viacero ľudí na Slovensku, ale aj politikov, má obavy, problémy a starosti s celkovou rekonštrukciou verejných financií, ktorou sa zaoberala vláda a parlament v uplynulých týždňoch. Dodal, že súčasne mala krajina okrem štátneho rozpočtu a konsolidácie verejných financií na pozadí "väčšiu vládnu krízu," ktorá si vyžiadala politickú obeť.

Upozornil však, že z dôvodu demisie ministerky, ani pre vládnu krízu, nič nekončí, čo podľa neho vyplýva z komunikácie Dolinkovej s Prezidentským palácom a hlavou štátu Petrom Pellegrinim. Pretože, kým ona zatiaľ zostáva vo funkcii, hľadá sa nástupca.

Šepká sa o štátnych tajomníkoch

Podľa Řádeka sa však zdá, že uchádzačov o post nového ministra zdravotníctva nebude veľa. Hovorí sa o niekoľkých menách, ktoré sú z radov bývalých riaditeľov nemocníc, prípadne úradníkov iných ministerstiev, "šepká sa o niektorých štátnych tajomníkoch, ktorí sú súčasťou aktuálnej exekutívy," spresnil.

Z piatkového príhovoru ministerky na základe zhodnotenia Řádeka vyplýva, že zdravotníctvo v súčasnosti nie je priorita pre premiéra, ani pre celý kabinet. Politológ daný príhovor hodnotí ako veľmi otvorený. Pripomenul, že Dolinková vyslovila obavy o garanciu základnej zdravotnej starostlivosti a vôbec kvality zdravotnej starostlivosti zo strany akéhokoľvek ministra zdravotníctva vrátane nej samej.

Reakciu prezidenta Pellegriniho na odchod Dolinkovej, ktorou bolo, že očakával demisiu iného ministra, Řádek vníma, ako konštruktívnu, ale stranícku, pričom podotkol, že nikto ani inak neočakával. Prezident podľa neho pre zaujatosť z dôvodu jeho bývalej straníckej príslušnosti prijal demisiu s "veľkou nevôľou" a reputačným rizikom.

Pozrite si celý rozhovor nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok