Podpíše či nepodpíše konsolidačný balík? Pellegriniho rozhodnutie závisí od týchto vecí

Prezident Peter Pellegrini sa ešte nerozhodol, či podpíše konsolidačný balík. V ta3 vyhlásil, že jeho rozhodnutie bude závisieť aj od toho, aké bude mať zákon dopady. Vláda už avizuje isté úpravy a korekcie. Časť z nich by mohla byť aj súčasťou návrhu štátneho rozpočtu. Ten musí kabinet už o pár dní predložiť parlamentu.

Zdravotníctvo, energie, samospráva, či celiatici. Konsolidačné opatrenia sa dotknú mnohých sfér našej spoločnosti a koalícia je už teraz pripravená na úpravy a dodatočné zmiernenie dopadov ozdravného balíka pre viaceré skupiny ľudí. 

Priority sú určené

Pre samosprávy sme našli nejakých pár desiatok tisíc, čo sa týka celiatikov, a transakčných daní, som ochotný o tom sa baviť,“ hovorí minister financií Ladislav Kamenický.

Medzi priority bude patriť aj zdravotníctvo, znevýhodnené skupiny ľudí a premiér hovorí už aj o energodotáciách.

„Musíme sa poradiť, či to bude adresné, alebo celoplošné, máme asi 100 miliónov eur na to,“ dodáva Kamenický.

Výsledok chýbajúcej diskusie

Opozícia považuje za chybu schválenie balíka v skrátenom legislatívnom konaní. Prípadné novelizácie sú, podľa nej, práve výsledkom chýbajúcej diskusie.

„Toto bude ešte všetko vyskakovať, som presvedčený, že už na ďalšej schôdzi budú novelizácie,“ tvrdí podpredseda finančného výboru NR SR Marián Viskupič.

Niektoré úpravy plánuje vláda zapracovať do štátneho rozpočtu. Ten predstavia na mimoriadnom rokovaní už 15. októbra. Isté je, že konsolidácii nie je koniec. Na budúci rok príde ďalší balík. Podľa ministra financií bude miernejší. Opozícia sa však obáva, že môžu siahnuť opäť napríklad na druhý pilier. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok