Míľniky inštitúcie približuje jubilejná výstava. Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach oslavuje storočnicu

Prvý riaditeľ košickej verejnej knižnice chodieval s knihovníkmi na ryby. Odvtedy už uplynulo celé storočie. Práca knihovníkov je dnes oveľa menej fyzická než kedykoľvek predtým.

V roku 1924 nechýbalo veľa a verejná knižnica Jána Bocatia by v Košiciach nevznikla.

Storočie príbehov pokračuje

„Fond knižnice po právnickej akadémii, ktorá zanikla, sa mal dostať do Bratislavy, ale vďaka tomuto úspešnému boju predstaviteľov župy a mesta tento fond zostal v Košiciach. Výstava, ktorú v jednej z najstarších a najväčších knižníc na Slovensku pripravili, mapuje jej storočnú históriu. Časť z nej v sebe skrývajú aj staré katalogizačné skrinky,“ hovorí riaditeľka Verejnej knižnice Jána Bocatia Soňa Jakešová.

„Nájdete tam, či už dobové fotografie, čitateľské preukazy alebo upomienky, ako kedysi vyzerali,“ priblížila vedúca útvaru regionálnej koordinačnej a projektovej činnosti Erika Palágyiová.

Ešte v 80. rokoch minulého storočia košickí knihovníci a knihovníčky nosili na sebe počas práce plášte.


Prácu knihovníkov zmenila digitalizácia

„Dnes už žiadne uniformy nemáme. Súviselo to s tým, že mnoho pracovníkov fungovalo aj po skladoch. Malo to praktický význam. Prvých 50 rokov existencie knižnice čitatelia medzi regály s knihami nesmeli,“ tvrdí knihovník Tomáš Ondrejšík.

„Ľudia si vyhľadávali konkrétne tituly v katalogizačných lístkoch. Tie si potom vypísali názvy, zadali žiadanku, knihovník to prevzal, následne tú knihu vyhľadal a poskytol čitateľovi,“ dodal Ondrejšík.

Prácu knihovníkov v priebehu storočia najvýraznejšie zmenila digitalizácia.

Dôkaz, že aj dnes majú čo ponúknuť

„Bola to mravčenia práca. Tie knihy sa v minulosti nedigitalizovali, ale museli sa spracovať, urobiť nejaký bibliografický popis, a to všetko potom previesť do takejto podoby knižných lístkov. Nebola by to knižnica, ak by storočnicu neoslávila knihou. Na jednej z množstva fotografií v nej nájdete aj prvého riaditeľa Emila Černaja spolu s knihovníkmi na rybačke,“ uviedol knihovník Tomáš Ondrejšík.


Knižné poklady na dosah

„Tie jeho listy a dokumenty sú naozaj veľmi unikátne a vtipné a myslím, že nikto dnes by si nedovolil na ministerstvo napísať niečo, čo on napísal v liste,“ dizajnérka výstavy a publikácie hovorí Barbora Kopnická.

V súčasnosti má knižnica vo svojom fonde viac ako 210-tisíc kníh a dokumentov. Ročne ju navštívia státisíce čitateľov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok