Na Dukle a vo Svidníku oslavovali 80. výročie vojenskej operácie. Prezident: Je príkladom hrdosti a odhodlania

včera 10:44 , Aktualizované: včera 16:07

Na Dukle a vo Svidníku sa v nedeľu konali oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Zúčastnil sa na nich prezident SR a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Peter Pellegrini a ďalší vrcholní predstavitelia štátu.

Naši najvyšší ústavní činitelia si pri pamätníku Sovietskej armády pripomínali 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie tichým kladením vencov.

Prezident o odkaze Dukly

Karpatsko-duklianska operácia je príkladom neoblomnej národnej hrdosti a odhodlania v boji proti nacistickému útlaku. Prezident SR Peter Pellegrini to uviedol v príhovore k 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie.

„No zároveň je aj trvalým varovným signálom voči nebezpečenstvu, ktoré v podobe fašizmu, extrémizmu a neznášanlivosti číha na nás aj dnes,“ skonštatoval pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle.

Poukázal na to, že ide o pamätné a historické miesto, ktoré bolo pred 80 rokmi svedkom nespochybniteľného hrdinstva, ale aj obrovského utrpenia. „Miestom, na ktorom bola naša dnešná sloboda vykúpená krvou našich otcov a dedov,“ povedal.

Vojna je zhmotnené zlo

Vzdal pritom hold hrdinom karpatsko-duklianskej operácie, bojov o oslobodenie Slovenska i Slovenského národného povstania. Pripomenul pritom obrovské množstvo padlých na Dukle z radov 1. Československého armádneho zboru, ako aj Červenej armády. Poukázal pritom na to, že v susednej Ukrajine aktuálne prebieha regulárna vojna so státisícmi obetí.

„Deň čo deň na území Ukrajiny, a teraz už aj na území Ruska zomierajú nevinní ľudia, ničia sa rokmi vybudované hodnoty a predovšetkým je nadobro zničená viera ľudí, že civilizovaný svet v 21. storočí nebude svoje konflikty riešiť na bojovom poli,“ povedal. Za urgentnú povinnosť svetových lídrov označila hlava štátu hľadanie účinných spôsobov, ako zastaviť vzájomné zabíjanie.

„Nielen na Ukrajine, ale aj v Gaze, Libanone a všade tam, kde ľudia podľahli mylnému a veľmi nebezpečnému presvedčeniu, že svoje nezhody vyriešia smrťou svojich protivníkov. Vojna je zhmotnené zlo - a vždy sa najviac dotkne tých najnevinnejších,“ dodal Pellegrini.

Súčasťou osláv je okrem spomienkových podujatí, statických a dynamických ukážok ozbrojených síl a vojenskej polície aj kultúrno-spoločenský a sprievodný program.

„Dukla je miesto piety, úcty i spomienok. Je to miesto návratov do obdobia, kedy sa tí naši predkovia nebáli postaviť zlu,“ uviedol minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a povedal, že boje v duklianskom priesmyku patrili k najtvrdším horským bitkám pri oslobodzovaní Slovenskej republiky.

Premiér o operácii: Sloboda prišla z východu

Význam Karpatsko-duklianskej operácie pred 80 rokmi, ktorá mala za úlohu pomôcť Slovenskému národnému povstaniu, vyzdvihol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na oslavách jej výročia.

"Je fakt, že táto operácia odklonila veľkú časť nemeckých vojsk, ktoré by inak utopili Slovenské národné povstanie v krvi," povedal Fico. Rozhodnutie spustiť Karpatsko-dukliansku operáciu tak podľa neho zachránilo množstvo životov na Slovensku, hoci zároveň prinieslo veľké obete v tejto oblasti. Vyjadril sa aj za potrebu uznania sovietskemu maršalovi Ivanovi Konevovi.

K podujatiu na Dukle premiér povedal, že nie je oslavou vojny, utrpenia ani smrti. "Mrzí ma, že máme takú zvrátenú módu predovšetkým v Európe, kde namiesto toho, aby sme vynaložili všetko úsilie na zastavenie rinčania zbraní, dokonca v susedných štátoch, tak počujeme búrlivý potlesk, hlasité povzbudzovanie a dokonca často aj veľmi významné materiálne rozhodnutia, ktoré vojnu len a len povzbudzujú ďalej," uviedol.

Vyzdvihol úlohu Sovietskeho zväzu pri porážke fašizmu v druhej svetovej vojne. Povedal, že ak bude mať možnosť a dostane budúci rok pozvanie do Moskvy na oslavy 80. výročia víťazstva nad fašizmom a konca druhej svetovej vojny, určite sa na nich zúčastní. Označil to za prejav úcty a rešpektu. "Sloboda prišla na Slovensko z východu a na tejto pravde sa nedá absolútne nič zmeniť," skonštatoval.

V súvislosti s bojmi na Dukle poukázal aj na slovanskú vzájomnosť a prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. "Treba požiadať všetkých, preboha, prestaňme to vzájomné zabíjanie Slovanov, veď to boli Ukrajinci, boli to Rusi, Bielorusi a ďalšie národy bývalého Sovietskeho zväzu, ktoré prechádzali týmto údolím smrti, a boli to Slováci a Česi, ktorí pomáhali tak, ako mohli. Ďakujeme všetkým, želáme im, predovšetkým na Ukrajine, čo najrýchlejší mier a pokoj," skonštatoval. Dodal, že takéto posolstvo odovzdá aj na pondelkovom (7. 10.) rokovaní s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

Pozrite si reportáž z 3. októbra 2024 o histórii Karpatsko-duklianskej operácie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok