Stop propagande, kričali ľudia v Maďarsku. Tisíce ľudí protestovalo za nezávislosť verejnoprávnych médií

včera 20:07

Tisíce ľudí sa v sobotu zhromaždili pred sídlom maďarskej verejnoprávnej televízie, aby protestovali proti tomu, čo označili za vládnu "propagandistickú mašinériu", a požadovali nezávislé verejnoprávne médiá.

madarsko protesty
Foto: TASR/AP

Protest zvolal líder maďarskej opozičnej strany Rešpekt a sloboda (TISZA) Péter Magyar, uviedla agentúra Reuters.

Protesty

TISZA označuje vysielanie štátnej televízie MTVA za neobjektívnu propagandu. Tvrdia, že v nej vystupujú len politici zo strany a vlády premiéra Viktora Orbána a analytici, ktorí zastávajú ich názory. Magyar bol pozvaný na prvý živý rozhovor do televízie iba minulý týždeň, deň po tom, ako oznámil, že zorganizuje protest, aby vyvinul tlak na médiá, aby o ňom informovala objektívnejšie.

Tisícky priaznivcov opozície v sobotu dorazili pred budovu televízie so štátnymi vlajkami a transparentmi s nápisom "Stop propagande".

"Máme dosť zloby, klamstiev a propagandy, došla nám trpezlivosť," povedal davu Magyar. "To, čo dnes máme ako verejnoprávne médiá v Maďarsku, je globálny škandál, máme toho dosť," dodal. Žiadal tiež, aby verejnoprávna televízia ukázala protest v nezostrihanom vysielaní.

Vláda popiera vplyv na médiá

Podľa prieskumu agentúry Median zverejneného minulý mesiac má TISZA podporu 39 percent voličov. Orbánova strana Fidesz má podporu 43 percent. Riadne parlamentné voľby v Maďarsku sa majú konať na začiatku roka 2026.

Verejnoprávne médiá v Maďarsku niektorí analytici považujú za hlásnu trúbu vlády. Súkromné médiá v krajine potom z veľkej časti kontrolujú spojenci Orbánovho Fideszu.

Vláda popiera, že by podkopávala slobodu médií.

Osobitná spravodajkyňa OSN pre slobodu názoru a prejavu Irene Khanová uviedla, že v Maďarsku je "narušené mediálne prostredie, v ktorom je spochybňovaná pluralita, rozmanitosť a nezávislosť médií".

Pozrite si reportáž o protestoch v Maďarsku z 27. apríla:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok