Osud Krízového centra pre matky s deťmi visel na vlásku. Košice predĺžili zmluvu, no miestni ho tam nechcú

Osud košického Krízového centra pre matky s deťmi, kde žije 120 ľudí, visel na vlásku. Mesto napokon nájomnú zmluvu arcidiecéznej charite predĺžilo. Má to však jednu podmienku.

Pani Gáborová má štyri malé deti. Pred tromi rokmi si však s manželom márne skúšali nájsť bývanie. 

"Všelikde u jeho strýka, u jeho mamy a tak, ale nebolo nám dobre. Ako viete, takto nás vyhadzovali a tak," uviedla Lucia Gáborová, obyvateľka Krízového centra pre matky s deťmi.

Táto rodina a sedem ďalších, ako aj 26 matiek s deťmi v núdzi našli útočisko v krízovom centre na Poľovej ulici. Sedemdesiat detí tak nemuselo skončiť v detských domovoch. 

"Každá rodina tu platí za bývanie, je to u nás 35 % z daného prímu klienta. Podmienky, v akých žijú, majú od luxusu ďaleko. Osamostatniť sa ročne podarí asi 10 % klientov," uviedol riaditeľ centra Miroslav Firda.

Mesto sľubuje, že pomôže

Krízové centrum pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi sa bude musieť o tri roky presťahovať. Rozhodli o tom mestskí poslanci.

Zmluva o prenájme mestských priestorov v decembri končí. Miestni po 16 rokoch fungovania vo svojej mestskej časti krízové centrum viac nechcú. 

"Táto mestská časť je malá, tento problém vníma tak vypuklejšie a obrátila sa aj na mesto, aby mesto v spolupráci s arcidiecéznou charitou hľadali nejaké nové riešenie. Zo žiadosti o predĺžene nájomnej zmluvy na desať rokov je tak iba zmluva na tri roky aj to s podmienkou," povedala viceprimátorka Košíc Lucia Gurbaľová (KDH).

"Zaväzujeme ich, aby po roku prišli s možnosťou riešenia, kam zariadenie presťahujeme. Tretinu priestorov už charita odovzdala mestu. Funguje tam medzinárodná základná a materská škola," dodala.

"Rokujeme vo viacerých lokalitách s viacerými majiteľmi pozemkov a snažíme sa nájsť nejaké riešenie. Iba energie na chod centra vyjdú ročne charitu na vyše 70-tisíc eur. Mesto sľubuje, že pomôže," doplnil riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Cyril Korpesio.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok