Pri Liptovskom Mikuláši napadol medveď hubára, zraneniam podľahol. Taraba chce preveriť konanie orgánov

včera 12:51 , Aktualizované: včera 19:29

Muž (63), ktorého mal v sobotu dopoludnia v katastri obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš) napadnúť medveď, svojim zraneniam podľahol.

Na sociálnej sieti o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.

Na miesto útoku vyslal operátor tiesňovej linky 155 záchranársky vrtuľník. Muž žiaľ napriek snahe záchranárov zraneniam podľahol, uviedli záchranári.

Žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková uviedla, že muž bol na hubách ešte s ďalšou osobou.

Polícia na sociálnej sieti neskôr doplnila, že muža napadol medveď v lesnom poraste v ťažko dostupnom teréne. Na miesto okamžite vyslala policajnú hliadku, vyrozumený bol i Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR:

Medveď mužovi zasiahol tepnu

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba Air - Transport Europe na sociálnej sieti priblížila, že medveď pri útoku zasiahol mužovi jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu.

„Svedkovia ho začali na mieste oživovať, lekárka pokračovala v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii, ktorá, aj napriek maximálnemu úsiliu bola, žiaľ, neúspešná. Pacient rozsiahlym poraneniam na mieste podľahol, lekárka mohla skonštatovať už len úmrtie,“ doplnili leteckí záchranári.

Incident preveruje zásahový tím

Stret muža s medveďom v sobotu v dopoludňajších hodinách v katastri obce Hybe preveruje Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR. Informoval o tom odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Štátna ochrana prírody vyslovila úprimnú sústrasť rodine muža a jeho priateľom.

Taraba chce preveriť konanie ŠOP

Minister životného prostredia Tomáš Taraba chce zistiť, či neprišlo k nejakému podceneniu situácie na lokálnej úrovni. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti. Avizoval, že v prípade, ak sa by podcenenie situácie potvrdilo, vyvodí aj personálne dôsledky.

"Legislatívne zmeny prijaté v parlamente dávajú už niekoľko mesiacov všetkým kompetentným úradom dostatočné právomoci konať pri premnožených medveďoch," uviedol Taraba.

Tento rok podľa neho prišlo na základe nových pravidiel k odstreleniu už 71 medveďov, kým priemer za uplynulé roky nebol ani desať kusov. "Predpokladom pre zrýchlené a zjednodušené odstrely je vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch, ktoré sú poznačené zvýšeným výskytom medveďov a vyhlasujú si ich okresné úrady," pripomenul s tým, že okres Liptovský Mikuláš zrušil mimoriadnu situáciu v júli a verí, že ministerstvo vnútra preverí, prečo sa rozhodli kompetentní tak konať.

"Zároveň platí a bude platiť, že pri návšteve lesa vo vybraných lokalitách je potrebné postupovať obozretne najmä v lokalitách prirodzeného výskytu zvierat. Žiaľ, dnes sa práve takýto výlet stal tragickým," dodal Taraba.

Pozrite si reportáž z 18. júla 2024 o nových usmerneniach pri odstrele medveďa:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok