Sladkosti drahšie než kedykoľvek predtým. Cukrári varujú pred zdražovaním, obávajú sa o zákazníkov

Za sladké si budúci rok priplatíme. Ceny niektorých základných surovín sa oproti minulému roku zdvojnásobili. Konsolidačné opatrenia, aj vyššie energie spejú k ďalšiemu zdražovaniu. Cukrári sa obávajú o zákazníkov.

Pani Jana pečie takéto torty. Na sladkého krokodíla Spotrebovala pol kilogramu masla. Kým vlani ho kúpila v akcii za euro tridsať, dnes jeho cena láme rekordy. Maslo pod dve eurá nenájdeme. To najdrahšie stojí dokonca viac ako štyri eurá.

"Je to čoraz náročnejšie a hlavne aj pre toho zákazníka. Pretože tie vstupné náklady sú oveľa drahšie, zdraželi aj vajíčka, múka, cukor. Vyššie sú aj ceny čokolády," uviedla Jana Simová, cukrárka z Bardejova.

"Kde sú napríklad tartaletky s arašidovým krémom, so slaným arašidom, karamelom, s rôznymi lieskovými plnkami, orieškovými, džemami domácimi," povedala cukrárka.

Aby koláče naozaj chutili, cukrárky sa nemienia vzdať kvalitných potravín. Za maškrty na sviatočnom stole si tak tento rok priplatíme. 

"Ono sa na jednej strane ušetrí, že sa vám zníži DPH, ale potom sa to odrazí na tých ostatných," dodala.

Obávajú sa, ako veľmi ich zabolí nová daň z finančných transakcií. Tú budú musieť platiť z každého bankového prevodu či výberu peňazí z bankomatu. A trápi ich aj to, že na budúci rok budú drahšie energie. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok