Kežmarské školy bojujú proti únave a zívaniu. Majú senzory kvality vzduchu, údaje dostáva riaditeľka

V kežmarských základných školách vypovedali vojnu únave. Do tried aj spoločenských priestorov nainštalovali senzory. Nepretržite zbierajú informácie o hladine oxidu uhličitého vo vzduchu a o niekoľkých ďalších parametroch. Učitelia podľa nich dokážu vyučovanie prispôsobiť tak, aby bolo čo najefektívnejšie.

Štvrtáci z tejto kežmarskej školy netaja, že najmä v druhej polovici vyučovania to nemajú vždy ľahké. Únava je zjavná a občas niekto aj zívne. 

Viacerým žiakom sa zatvárajú oči a nevedia sa dočkať konca vyučovania. Každopádne, schopnosť sústrediť sa v miestnosti s vydýchaným vzduchom prudko klesá. 

“Dnes nám moderná technológia umožňuje jednoducho merať akékoľvek parametre vnútorného priestoru. Jeden z veľmi vážnych parametrov je práve vydýchaný vzduch, to je tá CO2-ka,” uviedol Igor Wzoš, predseda Predstavenstva Slovak Smart City Cluster.

Senzor pomáha k zlepšeniu študijných výsledkov

Tri kežmarské základné školy si dali do miestností, ktoré deti využívajú, nainštalovať senzory. Okrem hladiny oxidu uhličitého merajú aj teplotu, vlhkosť, a hlučnosť. Údaje posielajú do riaditeľkinho počítača.  

“Jestvujú už štúdie z celého sveta. Je preukázané, že pri kvalitnom vetraní, pri manažmente vzduchu, dochádza k zlepšeniu študijných výsledkov,” dodal predseda Predstavenstva Slovak Smart City Cluster.

Kežmarčania získali prostriedky na systém nepretržitého merania týchto parametrov z eurofondov. Školy sa môžu v budúcnosti rozhodnúť dokonca pre prepojenie už jestvujúcej siete snímačov s vetracím systémom. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok