Viaceré vozovky už boli ako ementál. Do regionálnych ciest natečú milióny, no diaľnic sa tak skoro nedočkáme

včera 11:18

Nových diaľnic sa tak skoro nedočkáme. Za to regionálne cesty sa vo veľkom rekonštruujú. Len žilinská župa naliala do nového asfaltu 100 miliónov eur. Viaceré vozovky už boli ako ementál.

Nebezpečné výtlky a množstvo zničených pneumatík. Aj takto vyzerala posledná zima v Oravskej Lesnej. Odťahovka sa nevedela zastaviť.

Župa nakoniec cestu opravila v rámci veľkej asfaltérskej akcie. Presnejšie povedané len najkritickejšie miesta. Jeden a pol kilometra za 170-tisíc eur.

“Robili sme aj nejaké úpravy, čo sa týka tej spodnej vrstvy pod samotným obrusom, takže ja pevne verím, že tá vozovka vydrží. V rámci kontraktu držíme záruku,” uviedol Peter Fuček, oblastný riaditeľ spoločnosti Metrostav DS v Žiline.

“Takto spravená cesta veríme, že vydrží viac ako päť rokov. Samozrejme boli by sme radšej keby vydržala desať,” povedala Erika Jurinová (Slovensko), predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

Problémom totiž nebol len nekvalitný asfalt, ale aj zlá geológia územia. V preklade cestu ničí podzemná voda. Lenže, na komplexné riešenie potrebuje župa 4 milióny eur, ktoré nemá.

žilina cesta Foto: ta3/Peter Revús

žilina cesta Foto: ta3/Peter Revús

Župa potrebuje na riešenie 4 milióny eur

“Náš cieľ a náš úmysel bol získať eurofondy a teda je, len, aby bola výzva," povedala Gabriela Tisoňová, vedúca odboru dopravy ŽSK.

“Tá cesta vyžaduje odvodnenie a komplexnú opravu, ale žiaľ ako nám bolo povedané momentálne tie financie na to nevychádzali," odôvodnil starosta obce Oravská Lesná, Marek Majdiš (nezávislý).

“Treba sa aj pýtať predchodcu prečo oni neurobili takýto krok a nepripravili projektovú dokumentáciu tak, aby k takýmto zlyhaniam nedostalo, nedošlo,” dodala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

Cestu rekonštruovali pred siedmimi rokmi. Krátko na to sa prejavili viaceré nedostatky. Firma, ktorá práce realizovala následne skrachovala.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok