Magická hranica je tri a pol roka. Slovenky po materskej často opúšťajú pôvodnú prácu

včera 08:57

Slovenky po materskej väčšinou začínajú na trhu práce odznova. Chýba im flexibilita zo strany zamestnávateľa a často preto prijmú menej kvalifikovanú prácu, či úplne zmenia odvetvie. Republiková únia zamestnávateľov vidí riešenie vo vylepšení legislatívy v oblasti zamestnávania.

Rastúci trend odchodov mamičiek

Trend mamičiek, ktoré sa po materskej dovolenke nevrátili k pôvodnému zamestnávateľovi, je rastúci. Kým pred dvomi rokmi to bolo 48, tak tento rok je to až 57 percent. To číslo vzišlo z prieskumu spoločnosti IPSOS pre Občianske združenie Pracujúce mamy.

U zamestnávateľov ženám chýba flexibilita a to býva dôvodom, prečo odchádzajú zo svojich pôvodných zamestnaní.

Skrátené úväzky tvoria len minimum ponúkaných pracovných pozícií na pracovných portáloch. Často sú to brigády alebo práca, ktorá vyžaduje len nízku kvalifikáciu.

Magická hranica je 3,5 roka

Žena by sa na návrat do práce mala pripravovať. Mala by si premyslieť, čo vie zamestnávateľovi ponúknuť a komunikovať svoje silné stránky. 

Podľa odborníkov ženy robia chybu, ak sa úplne odstrihnú od pracovných vecí a nepoznajú už v zamestnaní nikoho. Magická hranica je 3,5 roka. Po tomto období polovica žien mení radikálne aj celé odvetvie. Kľúčovým nástrojom na plnohodnotné začlenenie mamičiek po nástupe späť do práce je okrem zefektívnenia legislatívy aj rozvoj celoživotného vzdelávania.

Pozrite si reportáž z 21. augusta 2024 o tom, že materské školy prejdú pod štát:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok