NBS varuje pred nárastom podvodov s kryptomenami. Obchodníci budú čoskoro potrebovať licenciu

Národná banka varuje pred nárastom krypto kriminality. Podvodníci sa pokúšajú vylákať peniaze od ľudí falošnými e-mailmi a bombastickými investíciami. Od budúceho roka budú musieť mať obchodníci s digitálnymi menami, teda aj so známym Bitcoinom, licenciu.

Rozmach kriminality

Digitálne meny sú tu s nami už zopár rokov. Najznámejší Bitcoin sa aktuálne predáva za viac ako 60-tisíc dolárov, čo je v prepočte vyše 54 300 eur. Nárast záujmu o kryptoaktíva so sebou prináša aj rozmach kriminality. Podvodníci zmanipulujú svoju obeť cez pochybnú investíciu vidinou vysokého zisku. Tá napokon o peniaze príde. 

Od budúceho roka preberie dohľad nad kryptomenami národná banka. Obchodníkom, ktorí chcú predávať na Slovensku kryptomeny alebo inak s nimi podnikať bude udeľovať licenciu. Pečiatku od Národnej banky by mohlo dostať asi 20 spoločností. 

Kryptomeny v investičnom svete

Kryptomeny postupne prenikajú do investičného sveta. Bitcoinové fondy takzvané ETF už oficiálne môžu oficiálne ponúkať obchodníci s cennými papiermi. Podľa prieskumu národnej banky takmer 3/4 Slovákov považuje kryptomeny za rizikovú špekuláciu, 40 percent si myslí, že nemajú žiadnu hodnotu. Tretina opýtaných ich považuje za budúcnosť online platieb.

Celková hodnota kryptomien vo svete sa tento rok priblížila k biliónu a pol amerických dolárov. Znamená to, že už majú väčšiu kapitalovú hodnotu ako všetko striebro na svete.

Pozrite si reportáž z 8. augusta 2024 o bitcoine pod dohľadom národnej banky:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok