Rezort zdravotníctva musí ostať v rukách Hlasu. V médiách sa už skloňuje meno Dolinkovej nástupcu

Miesto po ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej sa zrejme čoskoro opäť obsadí. Nástupcom by sa mohol stať štátny tajomník na ministerstve hospodárstva Kamil Šaško. Ako prvý o tom informoval denník SME. Pre Televíziu ta3 to potvrdilo viacero zdrojov.

Kamil Šaško
Foto: Facebook/Kamil Šaško

Odstúpenie z presvedčenia

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v piatok (4. októbra) oznámila, že opúšťa svoj post.

O jej odchode sa v politických kuloároch hovorilo už dlhšie, no situácia sa vyostrila v posledných týždňoch, keď čelila kritike zo strany predsedu SNS Andreja Danka, ministra financií Ladislava Kamenického aj premiéra Roberta Fica.

Dolinková za dôvod svojho odstúpenia označila prijatie konsolidačného balíčka, ktorý podľa nej "zoškrtá platy zdravotníkov". Rovnako tak necítila premiérovu podporu a nevedela sa stotožniť s dezinformačnými správami od splnomocnenca vlády pre pandémiu Petra Kotlára.

Viaceré zdroje pre ta3 prezradili, že Sakovej tajomník Kamil Šaško by mohol nahradiť odchádzajúcu Dolinkovú.

Potenciálni nástupcovia a konečné riešenie

Po jej odchode sa špekulovalo o troch možných nástupcoch – bývalom ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi, riaditeľke banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníkovej a riaditeľovi nemocnice sv. Michala Ladislavovi Kuželovi.

Drucker však ihneď odmietol návrat na ministerstvo zdravotníctva, hoci sa nedávno angažoval v návrhu konsolidačných opatrení.

Lapuníková, ktorá vedie nemocnicu v Banskej Bystrici, uviedla, že ponuku nedostala, no ak by prišla, zvážila by ju. Kužela, ktorý riadi nemocnicu spadajúcu pod ministerstvo vnútra, takisto uviedol, že nemá ambíciu prebrať rezort zdravotníctva.

Napokon sa ako pravdepodobný nástupca Dolinkovej objavil Šaško, súčasný štátny tajomník ministerstva hospodárstva. Podľa zdrojov sa práve Šaško, ktorý má skúsenosti z oblasti energetiky a ekonomiky, má stať šéfom rezortu.

Dolinková ešte musí odstúpenie zoficiálniť odovzdaním demisie do rúk prezidentovi Petrovi Pellegrinimu. Prezident ju prijať nemusí:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok