EÚ dala zelenú dodatočným clám na elektromobily z Číny. Nemecko a Maďarsko varujú pred obchodnou vojnou

4.10.2024 13:21 , Aktualizované: 4.10.2024 13:33

Členské štáty Európskej únie dali v piatok definitívne zelenú dodatočným clám až do výšky 45 percent na elektromobily dovážané z Číny, a to aj napriek silnému odporu Nemecka. Slovensko hlasovalo proti zvýšeniu ciel, uviedli pre Euronews.com zdroje oboznámené so záležitosťou.

Čínsky elektromobil
Foto: Human Horizons

Diplomati EÚ pre AFP uviedli, že desať krajín vrátane Francúzska a Talianska podporilo zvýšenie ciel. Päť krajín vrátane Nemecka, Maďarska a Slovenska hlasovalo proti a 12 sa zdržalo. Na zablokovanie návrhu by bol potrebný nesúhlas kvalifikovanej väčšiny - 15 členov EÚ, ktorí predstavujú 65 percent obyvateľstva Únie.

Výsledky hlasovania v praxi znamenajú, že Európska komisia môže teraz slobodne rozhodnúť o ďalších krokoch. Podľa portálu Politico.eu sa očakáva, že by mohla právny text zverejniť pred 30. októbrom, pričom účinnosť by nadobudol nasledujúci deň po publikovaní.

Eurokomisia chce hľadať alternatívu

EK však prisľúbila, že bude pokračovať v rozhovoroch s Pekingom s cieľom nájsť alternatívne riešenie. Nemecko a Maďarsko varujú pred rozpútaním obchodnej vojny s Čínou.

EK ešte v júli predbežne schválila dodatočné clá po vyšetrovaní, ktoré dospelo k záveru, že štátna pomoc Pekingu pre tamojších výrobcov automobilov je nespravodlivá. Komisia preto následne v auguste navrhla uvaliť päťročné dodatočné dovozné clá.

Brusel tvrdí, že jeho cieľom je chrániť európskych výrobcov automobilov v kritickom odvetví, ktoré poskytuje pracovné miesta približne 14 miliónom ľudí v celej Únii, ale nevyužíva vysoké štátne dotácie ako v Číne. Kanada a Spojené štáty pritom v uplynulých mesiacoch uvalili na dovoz čínskych elektromobilov clá vo výške 100 percent.

Čína vyzvala na odloženie

Peking v piatok vyzval Európsku úniu, aby odložila zavedenie dodatočných ciel na dovoz elektrických vozidiel z Číny, aby sa zabránilo eskalácii napätia v dvojstrannom obchode. Informujú o tom čínske štátne médiá.

Čínska obchodná komora následne kritizovala EÚ za presadzovanie protekcionistických opatrení, informovala agentúra Reuters.

Prečítajte si reportáž z 16. júna 2024 o tom, ako EÚ chystala clá na čínske elektromobily.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok